Saksamaa teadlased näitasid 50 mehele erootilisi pilte alasti naistest. Fotosid oli arvutiga töödeldud nii, et näojooned meenutasid veidi üht või teist katses osalejat — kas seda, kellega katset parajasti läbi viidi, või mõnd teist katsealust, vahendab LiveScience.

Kõik osalenud mehed olid europiidsed, kasitud välimusega, heteroseksuaalsed, normaalkaalus ülikoolitudengid ilma tätoveeringute või kosmeetiliste aukudeta näopiirkonnas; ükski osaleja ei saanud katse vältel aru, et erootiliste modellide välimust oli arvutiga muudetud.

Enne erootiliste piltide vaatamist pidid osalejad panema käed kas mõnusalt kehatemperatuurini soojendatud või kibekülma vette. Nii mõõdetud pulsisagedus ja vererõhk kui süljeproovide stressihormoon kortisooli sisalduse analüüsid kinnitasid, et külm vesi tekitas meestel stressi, leige aga mitte.

Lõdvestunud mehed pidasid katse käigus meeldivamaks paljaid pildinaisi, kelle näod meenutasid nende endi oma. Stress aga pani mehed eelistusi pea peale pöörama.

Kummastki soost inimesed eelistavad laias laastus endasarnase välimusega partnereid; varasemad uurimused on näidanud, et enda omadele sarnaste näojoontega partnerikandidaate peetakse usaldusväärsemaks, ning et mehed otsivad pikaajalisest suhtest eelkõige usaldust, samal ajal kui naised otsivad mehi, kes näevad välja sarnased nende isale.

Närvipinge võib aga paaritumiseelistusi muuta, nagu näitavad ka varasemad katsed hiirte ja kärbestega. Uurijad oletavad, et ohtlikul ajal ei soovi mehed paarituda endale liiga sarnaste naistega, kuna järglaste saamine grupisiseselt võib kaasa tuua riskantses ja pingelises keskkonnas peale sunnitud muutuvate oludega toime tulemiseks liiga väikese geneetilise vaheldusrikkusega lapsi.

“Krooniline stress on tänapäeva ühiskonnas oluline probleem,” nendib Saarlandi ülikooli psühhobioloog ning ajakirjas Proceedings of the Royal Society B avaldatud uurimuse juhtiv autor Johanna Lass-Hennemann. “Tulevaste teadustööde raames sooviksin uurida kroonilise stressi mõjusid nii meeste kui naiste paaritumiseelistustele.”.