Texase A&M ülikooli emeriitprofessor Joseph Nagyvary on üle 30 aasta üritanud tõestada, et Stradivariuse viiuli panid omapäraselt helisema instrumendi valmistamisel kasutatud kemikaalid, vahendab Physorg.

Seni ei olnud ta suutnud teooriat veenvalt tõestada, kuid hiljuti õnnestus tal hankida viiulitest pisikesed tükikesed ja põletada need tuhaks. Tuhk paljastas mitmed kemikaalid sealhulgas booraksi, fluoriidid, kroomi ja rauasoolad.

„Need kemikaalid näitavad tolleaegsete viiulimeistrite ja apteekrite omavahelist tihedat läbikäimist,“ rääkis Nagyvary.

„Ilmselt oli nende algseks kavatsuseks muuta puu vastupidavamaks. Nii Stradivari kui ka Guarneri meistriperekonnad võisid töödelda viiuleid eesmärgiga hoida oma pillidest puukoid eemal, sest tollal oli tõsine mure, et puukoid pistsid muusikariistad nahka.“

Nagyvary sõnul võib tema avastus aidata tänapäeva viiuleid paremaks muuta.

Antonio Stradivari (1644-1737) valmistas oma eluajal ligi 1200 viiulit, kuid praeguseks on neist säilinud umbes 600. Ühe instrumendi hind küündib viie miljoni dollarini.

Stradivari kaasaegne Guarneri del Gesu ei olnud omal ajal viiulimeistrina sama edukas, kuid praegu peetakse tema valmistatud instrumente nii kvaliteedi kui ka hinna poolest Stradivariuse omadega võrdseteks.