Ligi 50 protsenti ameeriklastest usub, et sportlikud saavutused on inimestel geenides.

Maailmakuulus teadusfilosoof ja Harvardi ülikooli geoloogiaprofessor dr. Stephen Jay Gould ning Keenia rahvusliku Olümpiakomitee esimees ja kahekordne olümpiavõitja Kipchoge Keino on teist meelt.

Gould ja Keino väidavad, et sportlikud saavutused ei ole seotud mingi konkreetse geeniga ja seetõttu ei ole mõned rassid teistest sportlikumad.

“Meie niinimetatud rassigruppide vaheline vahe on uskumatult väike … seepärast on absurdne öelda, et näiteks aafriklased on spordi alal teistest paremad,” ütles Gould.

Gould väidab, et sportlaste edu mõistmiseks tuleb uurida tervet rida erinevaid tegureid, nii sotsiaalseid, bioloogilisi kui keskkonnalisi, ja mitte otsida ühtainsat geeni.

Gould viitas ka inimgenoomi uuringute käigus leitud ootamatult väikesele geenide arvule — 30.000, mis tähendab seda, et inimvõimed ja funktsioneerimine sõltuvad geenide koostööst.

1200 üle 18-aastase ameeriklase hulgas läbi viidud küsitlus näitas, et kuigi 46 protsenti ei usu, et sportlikud võimed on seotud geenidega, leiab 43 protsenti, et mõnel rassil on selles osas teiste ees eelised. 59 protsenti küsitletutest arvas, et ida- aafriklastel on kiirusegeen.

Keino ütles, et kogu saladus on treeningus, kuna aafriklased arendavad nii füüsilist kui vaimset vastupidavust ja kiirust treeninguga.