22.03.2010, 15:33
Spinati toiteväärtus valguse käes kasvab
FOTO:
Journal of Agricultural and Food Chemistry avaldas uuringu, millest selgub, et spinati toiteväärtus kasvab ööpäevasest fluorestsentsvalguse käest seismisest. Nii et toidupoed muudavad spinati isegi paremaks kui see oli.
Gene E. Lester, Donald J. Makus ja D. Mark Hodges avastasid, et kuni kolm ööpäeva pidevalt valgustatud hoiuruumides viibinud spinat sisaldab algsest märkimisväärselt enam karotinoide ja B-, C-, E- ja K-vitamiine. Üheksa ööpäeva kasvatasid foolhappe kogust aga lausa 84-100 protsenti. Kui seda pimedas ruumis säilitati, jäi vitamiinihulk samaks või natuke vähenes.
Värskes spinatis on hulgaliselt kasulikke aineid, näiteks C-vitamiini, E-vitamiini, foolhapet ja tervislikke antioksüdante karotinoide.
Journal of Agricultural and Food Chemistry väljaandes ilmunud töö tulemusi saab kasutada spinati toiteväärtuse säilitamiseks ja isegi suurendamiseks.