George Masoni ülikooli ja Oklahoma ülikooli uurimisrühm leidis, et heastavad taktikad nagu vabandamine ja eneseõigustus võivad kaasa tuua süüdimõistvate kohtuotsuste sageduse kahanemise, vahendab ScienceDaily.

Vabandust palumine võimaldab süüdistataval üleastujal sellises olukorras väljendada kurbust või kahetsust, võtmata süüd tegelikult omaks. Samas lubab eneseõigustus kohtualusel näidata otsuste õigsust nende andmete valguses, mis otsuse langetamise hetkel teada olid.

Uurijad viisid läbi mitu versiooni lavastatud protsessist, mille raames esitati kohtulik süüdistus audiitorile, kelle tegevuse tagajärjed kliendile olid negatiivsed. Uurijate poolt rakendatud stsenaariumi kohaselt viis audiitor läbi korrektse auditi, ent ometi lõppes auditeeritud ettevõtte tegevus viimaks pankrotiga. Teadlased uurisid, kas kõige soodsamad otsused järgnevad süüdistatava vabandusele, eneseõigustusele, mõlema tehnika rakendamisele või vaikimisele.

“Avastasime, et vabandused kahandavad vandemeeste vajadust panna kõik kliendile kahjulikud tulemused audiitori süüks,” ütleb George Masoni ülikooli majandusarvestuse abiprofessor Rick Warne. “Samuti paistab, et eneseõigustus jätab vandemeestele mulje, et audiitori tegevus oli mõistlik ja kutsenõuetega vastavuses.”

Robert Cornell Oklahoma ülikoolis lisab: “Teame, et ohvrid reageerivad vabandusele tihti soodsalt, kuid meie tulemused annavad mõista, et ka vandekohtunikud, kes pole mingit kahju kandnud, reageerivad sarnaselt. Ometi ei võrdu vabanduse esitamine süü omaksvõtmisega.”

Umbes 30 USA osariigis kehtib mingil kujul “vabandamisseadus”, mis piirab vabanduse kasutamist asitõendina kohtus kostja vastu. Uurijate sõnul ajendavad need seadused vaidluste tekkimisel vabandamist.

“Kohtulikud kaitsjad peavad enne, kui lubavad kliendil kohtus tunnistusi anda, arvesse võtma mitmeid tegureid,” ütleb Warne. “Me usume siiski, et enamikul süütutest osapooltest võiks vabandamise ja õigustamise strateegiast juriidilises konfliktsituatsioonis pigem abi olla.”

Uuring ilmub ajakirjas Contemporary Accounting Research.