Ajalehe Ilta Sanomat võrguväljaanne vahendab, et Soomes on käimas ainulaadne kliiniline uuring, mille käigus katsetatakse uut vähiravi.

Uusimaal elav keskealine naine rääkis ajalehele, et kaks aastat tagasi diagnoositi tal kaugelearenenud munasarjavähk. "Kõigepealt oli mul šokk," ütles müügisektoris töötav naine, kellele määrati kiiresti operatsioon ning kuu jooksul alustati keemiaravi. Need läksid hästi.

"Sain väga hea ravi. Kuna haiguse prognoos ei ole eriti hea, tahtsin leida veel võimalusi, kuidas saaks haigust veel rünnata," rääkis naine. Ta luges uuest ravivõttest, mis oli alles katsetamisjärgus. Naine võttis ise osalise vastutuse. Raha kulus tal raviks 2000 eurot.

2011. aasta kevadel läbis ta iga kolme nädala järel kolm ravikuuri, mis põhjustasid ka palavikku ja iiveldust, aga läksid kiiresti mööda.

Pärast neid kuure langesid vähile viitavad näitajad veres märkimisväärselt ja naine läks tagasi riikliku tervishoiu järelevalve alla. Seni on tema kontrollproovid olnud puhtad ja ta peab ennast terveks, ehkki möönab, et protseduuridest ei ei ole kuigi palju aega möödunud.

Naine on enda sõnul veendunud, et kombineerides traditsioonilisi ravimeetodeid viirusevastase raviga, on võimalik saada paremaid ravitulemusi, kui ravi ei alustata liiga hilja. Tema sõnul on mitmed arstid pidanud tema juhtumit lootustandvaks.

"Tahan rõhutada, et patsiendil oleks lihtsam tegutseda ja saavutada palju paremaid tulemusi, kui koostöö avaliku ja erasektori tervishoiuteenuste vahel oleks tõhusam," ütles naine lõpetuseks.