“Veerand kõigist taime- ja maismaaloomaliikidest ehk ühtekokku rohkem kui miljon, võivad välja surra,” ütles Briti Leedsi Ülikooli bioloogiaprofessor Chris Thomas.

ÜRO märkis, et raport rõhutab veelgi vajadust toetada Kyoto protokolli, millega püütakse vähendada inimtegevusega seotud õhutemperatuuri tõusu, sealhulgas niinimetatud kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist.

Thomas, teadusajakirjas Nature avaldatud uurimuse peamine autor, ütles Reutersile, et autode ja tehaste heitgaasid võivad tõsta õhutemperatuuri sajandi lõpuks tasemele, mida pole nähtud 1-30 miljoni aasta jooksul. See ähvardab paljusid looma- ja taimeliike.

Uurimus käsitles globaalse soojenemise mõju 1103 taime-, imetaja-, linnu-, roomaja- ja putukaliigile Lõuna-Aafrikas, Euroopas, Austraalias, Brasiilias, Mehhikos ja Costa Ricas. Üldistusi tehti aastani 2050. Uurimus ei hõlmanud maailmamerd.

“Kliimamuutus on suurim uus väljasuremise põhjustaja,” ütles uurimuse kaasautor Lee Hannah Washingtonis baseeruvast Conservation International’ist.

Paljud liigid lihtsalt ei suuda kohaneda uute oludega või muuta elupaika, ütles ta.

Thomas märkis, et liikide võimalik väljasuremine on rängim pärast dinosauruste kadumist 65 miljonit aastat tagasi.