Varem on tehtud uuringuid, kus kas ahvid või isegi koerad reageerivad negatiivselt, kui nad saavad sama ülesande täitmise eest kaaslasest kehvema tasu, aga seni ei ole märgatud, et loom saaks ebaõiglusest aru ka siis, kui see on suunatud kellegi teise vastu, vahendavad
.

Ameerika loomapsühholoog Sarah Brosnan ja tema kolleegid Georgia osariiklikust panid kaks samasoolist šimpansi kõrvuti ja premeerisid neid mõnede ülesannete täitmise eest toidupaladega.

Kui üks šimpans sai preemiaks näiteks mitte väga isuäratava porgandi ja teine maitsva viinamarja, siis, nagu arvata võiski, keeldus porgandisaaja tihti oma tasu vastu võtmast.

Üllatav oli aga see, et ka see šimpans, kellele viinamarja pakuti, lükkas nii mõnigi kord pakkumise tagasi, kui kaaslane sai ainult porgandi.

Varem tehtud katsetest ei ole teada, et šimpansid oleksid teistele osaks saanud ebavõrduse pärast protesti avaldanud, kuid võib-olla oli asi selles, et Brosnani katses istusid loomad otse teineteise kõrval ja kartsid kaaslase kättemaksu, kui nad teda ebaõigluse eest ei kaitse.