Uus uurimus annab mõista, et kui inimene pilgutab silmi, on see märk sellest, et ta mõte uitab, vahendab The Independent.

Arvatakse, et silmade pilgutamine püstitab põgusad füüsilised tõkked, mis aitavad ülejäänud maailma välja lülitada.

Kanada uurijaid ajendasid uuringud, mis näitasid, et tähelepanu hajumisel muutuvad väljastpoolt laekuvat teavet töötlevad aju osad vähem aktiivseks.

„Me mõtlesime, et hea küll, kui see nii on, siis näeme ehk märke sellest, et organism üritab ajul teabe vastuvõtmist piirata,” ütleb Ontario Waterloo ülikooli neuroloogiadoktor Daniel Smilek. „Kõige lihtsam asi, mis meile pähe tuli, oli, et inimene võib hakata tihemini silmi sulgema.”

Teooria katsetamiseks paluti 15 katsealusel lugeda arvutikuvarilt raamatut, samal ajal kui vastav andur jälgis nende silmade liikumist ja loendas pilgutusi.

Iga kord, kui arvuti suvalisel hetkel piiksatas, kontrollisid teadlased, kas katsealused keskenduvad lugemisele või mitte.

Selgus, et katsealused, kelle tähelepanu oli hajunud, pilgutasid silmi tihemini kui need, kes teksti tähelepanelikult jälgisid.

„Me arvame, et kui inimese tähelepanu hajub ja mõte läheb uitama, hakatakse teavet ventileerima juba tajuprotsessi algusjärgus — põhimõtteliselt langetame me laud, et ajusse jõuaks vähem infot,” selgitab Smilek.

Uurimust tutvustati ajakirjas Psychological Science.