Ohver, vanaldane isasloom, suri tund aega pärast näkku, kehapiirkonda ja suguelunditesse saadud ränki hammustusi, vahendab New Scientist. Ajakirjas American Journal of Primatology avaldatud vaatlus näitab, kuidas elustiilid võivad suurel määral mõjutada liigi käitumist.

Haardahvide rahumeelse maine on kujundanud peamiselt põhjapoolsed asurkonnad, mis toituvad külluslikult saadaolevatest lehtedest ja kus isasloomad seisavad kannatlikult järjekorras, et emastega paarituda.

Lõunapoolsetes populatsioonides, kus leidis aset ka dokumenteeritud kallaletung, leidub puuvilju rohkem kui põhjas, mis võibki olla rünnaku põhjuseks, selgitab Brasiilia São Paulo-Diadema riikliku ülikooli teadur ja uurimustöö juht Mauricio Talebi.

Kuna puuviljad kasvavad hajusalt, irduvad emasloomad neid otsides peamisest rühmast, mistõttu nad pole isastele suguliseks läbikäimiseks sama kättesaadavad kui põhjas, kus kõik püsivad koos ja söövad lehti.

Partnerite puudus tekitab isastes tuska, vastastikust pinget ja agressiivsust. Lisaks on isastel haardahvidel komme moodustada isaste pesakonnakaaslaste ja sugulastega tihedaid elupõliseid suhteid. Ühendkuningriigis Liverpoolis asuva John Mooresi ülikooli teadlane Filippo Aureli ütleb, et see soodustab "kambakaid", sest lähedaselt seotud isaste rühmadel on üksikisendi ründamiseks tugev positsioon.