„Üllataval kombel ei ole paljudes Euroopa riikides gripipandeemiat puhkenud," ütleb Michigani ülikooli epidemoloog Arnold Monto, vahendab NewScientist.

Prantsusmaal kasvas nakatunute hulk septembris hüppeliselt, kuid püsis kuni oktoobri lõpuni tasemel 160 haiget iga saja tuhande elaniku kohta - seejärel hakkas nakatunute hulk taas kasvama. Viivituse põhjus on teadlastele mõistatus, nendib Jean-Sebastien Casalegno Lyoni ülikoolist.

Tema sõnul näitasid septembri lõpus prantslastelt võetud kurguproovid isegi seagripi mõningast langust, samal ajal kui külmetushaiguse taolisi sümptoome põhjustavat rinoviirust leiti rohkem. Oktoobri lõpus aga hakkas rinoviirus taanduma, andes teed seagripile. Ta kahtlustab, et seagripi levikut võis pidurdada just rinoviirus.

„Me arvame, et kui inimene on saanud nakkuse, siis lülituvad sisse organismi kaitsemehhanismid ja tõrjuvad muud viirused eemale," ütleb Rotterdami ülikooli teadlane Ab Osterhaus.

Milline on selle mehhanismi mõju viirusepideemiate levikule, on ebaselge. Ka on teada juhtumeid, kus inimene on külge saanud kaks viirust korraga. Teadlastel on keeruline uurida, kuidas rinoviirus grippi mõjutab, sest viimane levib tavaliselt talvel, samas kui rinoviirus on liikvel suve lõpus ja septembri alguses. Sel aastal saabus gripipandeemia erandlikult varem.

Prantsusmaa ei ole ainus riik, kus rinoviirus näib olevat seagrippi „tagasi hoidnud". Rootsi nakkushaiguste kontrolli instituudi raporti kohaselt kasvas Rootsis rinoviirustesse nakatunute hulk augusti lõpus, samas kui seagripi esinemissagedus langes. Praeguseks on rinoviirus taandunud ja seagripp peale tunginud.

Aga miks ei langenud seagrippi nakatunute hulk kooliaasta algul näiteks Ameerika Ühendriikides, kus seagrippi esines rohkem kui Euroopas? Teadlaste sõnul ei pruugi rinoviirusest piisata, kui inimene puutub gripilevitajatega pidevalt kokku.

Rinoviiruse mõju, mis sageli avaldub tavalise nohuna, ei mõisteta veel piisavalt hästi, möönavad teadlased. Selle arvatav võime blokeerida seagripi levikut võib viia siiski uute gripiravimite väljatöötamiseni.