Kui Hubble’i kosmoseteleskoop möödunud nädalal objekti tähisega P/2010 A2 märkas, liikus see parajasti orbiidil umbes 144 miljoni kilomeetri kaugusel Maast, Marsi ja Jupiteri vahel peamises asteroidivöös, vahendab Reuters.

“Tõsi on, et me nuputame siiamaani, mida see tähendada võiks,” nendib Los Angelese California ülikooli doktor David Jewitt. “Väga tõenäoliselt on põhjuseks hiljutine kokkupõrge kahe asteroidi vahel. See oleks esimene kord, mil oleme asteroidide avariid toimumas näinud, nad sisuliselt teolt tabanud.”

„Objekt meenutab komeeti, kuid selle tuum on eraldatud sabast, mis näeb välja väga imelik, midagi sellist pole me kunagi varem täheldanud,” ütleb Jewitt.

Taevakeha lähem uurimine ning teiste sarnaste otsimine aitaks parendada teadlaste arusaamist sellest, kuidas asteroidid lagunevad: teave, millest võib Maa kaitsmisel asteroidirünnakute vastu tulevikus olla hindamatut abi.

“Millest me aru saada tahame, on see, kuidas asteroidid üksteisega kokku põrkavad ja teineteist hävitavad,” ütleb Jewitt. “See aitaks meil mõista ka seda, kuidas hävitada asteroidi ja takistada sellel Maad tabamast.”

Teadlased usuvad, et Maad umbes 65 miljoni aasta eest tabanud hiidkomeet või asteroid oli seotud ürgsisalike väljasuremisega, tõenäoliselt sel moel, et paiskas üles tolmu või kemikaale, mis katsid kinni päiksevalguse või süütasid üle planeedi mastaapseid metsatulekahjusid.

Arvutused näitavad, et P/2010 A2 orbiit on seotud asteroidide rühmaga, mida tuntakse Flora perekonnana ja kust pärines ka toonane asteroid.

NASA üritab koostada kataloogi vähemalt 90 protsendist hinnanguliselt tuhandest objektist, mis Maale lähenevad ja on mõõtmetelt suuremad kui kilomeeter. Kosmoseagentuuri eelseisva aasta eelarvesse lisati 16 miljonit USA dollarit spetsiaalselt selle eesmärgi saavutamise kiirendamiseks.