Saturni päeva pikkuse mõõtmine on keeruline ülesanne, sest planeedil ei ole tahket pinda, vahendab Novaator

Erinevalt Jupiterist on Saturni magnetväli orienteeritud sarnaselt pöörlemisteljele, mis teeb ka magnetvälja kasutamise pöörlemisperioodi kindlaks määramisel keerukaks. Saturni pöörlemiskiiruse määramiseks kasutasid teadlased pilvede liikumise jälgimise käigus kogutud andmeid.

„Cassini infrapunaspektromeetrit kasutades suutsime panna kokku kolmemõõtmelise pildi Saturni pilvede liikumisest, mille abil on võimalik teha järeldusi pilvede aluse planeedi liikumiskiiruse kohta," ütleb professor Peter Read Oxfordi ülikoolist.

„Saturni päeva lühenemine viie minuti võrra ei tundu esmapilgul millegi erilisena, kuid see tähendab, et meie senised arusaamad näiteks Saturnil valitsevate tuulte kiiruste kohta on tegelikkusest üsna kaugel. Tegelik tuulekiirus võib seniarvatust erineda enam kui 160 miili tunnis (üle 250 km/h)," ütleb Read.

„Samuti viitab uus pöörlemiskiirus sellele, et erinevused Saturni ja Jupiteri ilmastikus pole nii suured kui varem arvati ning Päikesesüsteemi kaks hiigelplaneeti on tegelikult üksteisele märksa sarnasemad."

Uurimus ilmus ajakirjas ajakirjas Nature.