Keskkonnauurimiskeskuse British Antarctic Survey teadurid Peter Fretwell ja Philip Trathan leidsid satelliitfotodele jäänud linnurooja- ehk guaanolaikude järgi 38 keiserpingviinide kolooniat talvisel merejääl kogu Antarktika ümbruses. Kümmet neist kolooniatest polnud varem märgatud, vahendab ajakirjas Global Ecology and Biogeography ilmunud uuringut , New Scientist.

Keiserpingviinide asurkondade uurimine kubiseb takistustest: Antarktika suve, mil nabamandril leiab aset suurem osa uurimistööst, veedavad linnud merel toitudes. Talvel, kui inimestele on mugavaks töötamiseks ilm liiga külm, kogunevad pingviinid suurtesse sigimiskolooniatesse rannikumerd katvale jääle.

Kõige lihtsam oleks pingviine leida satelliitfotode abiga, kuid linnud ise on liiga väikesed, et neid oleks võimalik märgata. Teadlased leidsid, et lahendus peitub sõnnikus. "Sigimisperioodil püsivad linnud kaheksa kuu vältel koloonias. Jää muutub üsna määrdunuks ning just neid guaanolaike me märkamegi," ütleb Fretwell.

Iseloomulike punakaspruunide guaanoleiukohtade avastamiseks uurisid Fretwell ja Trathan Landsati Antarktika kuvamosaiiki LIMA - sujuvat pilvevabadest satelliitfotodest kaarti, mis konstrueeriti tervest mandrist aastatel 1999-2004. (Vaata fotot!)

Pingviinikolooniatel on tavaks kohtuda igal aastal samas piirkonnas. Uurijaile juba teadaolevatest kolooniatest olid kuus asupaika nihutanud ja kuut ei õnnestunud leida. Uurijad tunnistavad, et puuduolevad rühmad võivad lihtsalt olla liiga väikesed, et neid selle meetodiga leida saaks.

Guaanoseire-tehnika võimaldab jälgida kolooniate evolutsiooni üle kogu mandri, ütlevad uurijad. Nüüd tahavad nad kasutada kõrge eraldusteravusega pilte, et nende põhjal määrata pingviinide arv igas koloonias.

Varasem tänavune uuring ennustab, et kliimamuutus võib keiserpingviinid oma asualast sajandi lõpuks välja sulatada. Kõige paremini uuritud Adélie maa pingviinikolooniast kogutud andmete põhjal väidab Prantsuse ökoloog Henri Weimerskirch Chizé'i bioloogiauuringute keskusest, et tõenäosus, et 2100. aastaks on 95 protsenti pingviinidest koloonias kadunud, on üks kolmandik.