Saleda figuuri saladus on "hea" suhkur. Miks?
Muu hulgas ajutegevust energiaga varustava glükoosi vaegus teeb meid abituks sunni suhtes neelata endasse kõrge kalorsusega toite, märkisid uurijad. Ülekaalulised inimesed on antud mehhanismile eriliselt vastuvõtlikud, mis tähendab, et isegi glükoositaseme tilluke langus kutsub neil esile vastupandamatu isu süsivesikute järele, mis on inimorganismi peamiseks suhkruallikaks, vahendab The Daily Telegraph.
Süsivesikud jagunevad aga „headeks“, ehk nendeks, mida leidub värskes puu- ja aedviljas, pruunis riisis, pruunides pastatoodetes ja täisteraleivas, ning „halbadeks“, mille hulka kuuluvad sai, suhkur, magusad gaseeritud joogid, kondiitritooted, kartulikrõpsud ja muud pakendatud valmissuupisted.
Aju glükoositaseme ülalpool kriitilist piiri püsimise tagamine võibki olla saledana püsimise saladuseks, annab mõista ajakirjas Journal of Clinical Investigation üllitatud uurimus.
Väiksemate portsjonite sagedasem söömine võib kahandada kõrge kalorsusega toitude kiusatustele järeleandmise tõenäosust, seda eriti ülekaaluliste inimeste juures, rõhutasid uurijad.
Ameerika Yale’i ülikooli professor Rajita Sinha ütles: „Probleemi võtmeks paistab olevat tervisele kasulike ja samas glükoositaset säilitada aitavate toitude söömine. Aju vajab oma toitu.“
Uurimuse käigus tehti katsealustele glükoosisüste ning nende ajutegevust skanniti, samal ajal kui neile näidati pilte madala ja kõrge kalorsusega toitudest ning muudestki objektidest.
Madalamate glükoositasemete juures sütitasid kaks naudingute reguleerimisega tegelevat ajupiirkonda söögiisu-hoo, samal ajal kui prefrontaalne ajukoor — piirkond, milles pesitseb meie enesekontroll — kaotas suutlikkuse neid impulsse ohjata.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!