Ajakirjas Sex Roles sel nädalal ilmuv teadusuurimus pealkirjaga “Naissoost peretoitja” (ingl The Female Breadwinner) analüüsib 15 000 karjäärinaise tundeid, vahendab The Daily Telegraph.

Ettekujutuse meestest kui kelgunööridest on konstrueerinud naised, kes tunnevad “kõikehõlmavat süütunnet” selle pärast, et on valinud tavapärase abikaasa ja ema soorolli asemel karjääri.

Uurija Rebecca Meisenbach ütleb, et seda teooriat kinnitab fakt, et ainult neil naistel, kes ei tundnud tugevat vastutust kodu korras hoida, ei olnud alla 18-aastaseid lapsi.

“Majapidamistööd kujutavad endast kontrollfunktsiooni huvitavat kõrvutust. Ühel tasandil kirjeldasid naised kontrolli säilitamist koduste tööde üle. Nad rääkisid sellest, kuidas nende partnerid panustavad küll kodustesse töödesse, kuid seda peaaegu alati alles siis, kui naine vastava korralduse annab," ütleb Meisenbach.

"Kõik nad pidasid vajalikuks partnerite käitumist selgitada selliste kommentaaridega nagu “ta on mees ja mehed ei oska korralagedust märgata” või “mu abikaasa on mees, kes valib ise, milliseid majapidamistöid ta teeb ja milliseid mitte. Kuid meeste käitumist soopõhisena lahterdades soopõhistasid nad ka enda käitumise naiste ja emadena, mitte aga perekonna toitjatena."

Naine, kelle töötasu moodustab perekonna sissetulekust suurema osa, peab end jätkuvalt selleks, kes “näeb” majapidamises valitsevat korralagedust ja pere vajadusi kui ettekäänet hoida alal enda nõuet traditsioonilisele nais-identiteedile.

Missouri ülikooli doktor Meisenbach leidis, et suurem osa karjäärinaisi naudib staatust, mida pere elataja roll neile annab. “Avastasin, et naised, kes perekonda üleval peavad, ei loovuta kübetki oma võimust abikaasadele. Üle 60% tunnistas, et naudib kontrolli, märkides eraldi ära, kuivõrd õnnelikud nad on selle üle, et eristuvad “1950. aastate koduperenaistest” või isegi sõbrannadest, kes traditsiooniliste soonormidega rohkem sobituvad,” ütleb ta.

„Tõstes esile lugusid sellest, kuidas meestele peab jagama korraldusi, et nad konkreetseid koduseid majapidamistöid tegema vaevuksid, tagavad need pere naissoost ülalpidajad olukorra, milles saavad end kodu ja laste eest hoolitseva abielunaise rolli raamides jätkuvalt kindlana tunda. Meeste tehtavaid kodutöid juhendades säilitavad naised ettekujutuse, et kontrollivad endiselt koduseid toimetusi kui traditsioonilist naiste pärusmaad.”

2007. aastal avaldatud aruande kohaselt on ainult 14% Briti peredes elatise teenijaks naine. Ennustuste kohaselt see arv 2030. aastaks kahekordistub.