Paljudes sõjast laastatud riikides on maapind endiselt surmavalt ohtlik, sest sõja lõppedes ei korja keegi maamiine kokku. Igal aastal tapavad maamiinid üle 5000 inimese, vahendab Eesti Päevaleht Online Dagens Nyheteri uudist.

Miine otsitakse nii koerte kui ka metallidetektorite abil, kuid abiorganisatsioon Apopo on avastanud, et Aafrikas on efektiivseteks miiniotsijateks ka hamsterrotid.

Kuni kaheksa aasta vanusteks elavad ja nelja kilo raskusteks kasvavad Aafrika hamsterrotid saavad Apopo töötajatelt väljaõppe ja asuvad siis koera- või pigem rotijuhi juhtimisel tööle.

Loomad reageerivad maamiini lõhkeaine lõhnale ja annavad miini avastamisest märku kas tagajalgadele tõusmise või maa kaapimisega. Miini leidmise eest saab rott auhinnaks banaanitükikese või pähkli.

Apopo rajaja Bart Weetjensi sõnul võtavad rotid kergesti õppust ja nende eeliseks on see, et koertest kergema kaalu tõttu ei pane rott kogemata miinile peale astudes seda plahvatama.

Metallidetektori ees on rotil jälle see eelis, et kuna metallidetektor reageerib igale metallesemele, siis kulub palju aega valesignaalidele ja päevas suudetakse läbi töötada vaid 25 ruutmeetrit. Rott aga maamiini millegagi segi ei aja.

Rott-miiniotsijatel on ka oma miinusküljed: väike lühikeste jalgadega loom suudab korraga tööd teha paar tundi ja päevaga katta umbes 200 ruutmeetri suuruse ala.

Miine otsima õpetatud koer suudab aga päevas läbi töötada ligi 1000 ruutmeetrit maapinda, kuid koertel on miinide otsimisel see miinus, et kui mitu miini on lähestikku, siis võib koer segadusse sattuda, kuid rott mitte.

“Rajasin Apopo 1998. aastal ja praegu on meil 130 töötajat Tansaanias ja Mosambiigis. Meil on umbes 250 rotti, kellest 34 on saanud sertifikaadi ja võivad töötada miiniväljadel,“ räägib Weetjens.