Seos suure soolatarbimise ja kõrge vererõhu vahel on juba varem kindlaks tehtud, samuti on oletatud, et üleüldine soolakoguse alandamine toidus võiks oluliselt vähendada südameveresoonkonna haigustesse haigestumist, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Maailma tervisorganisatsioon soovitab tarbida keskmiselt umbes viis grammi soola päevas (umbes üks teelusikatäis). Paraku on aga keskmine soolatarbimine lääneriikides pea kümme grammi päevas, paljudes Ida-Euroopa riikides veel palju kõrgem.

Pasquale Strazzullo Napoli ülikoolist ja Francesco Cappuccio Warwicki ülikoolist analüüsisid 13 teadusajakirjas avaldatud uurimuste tulemusi, kus kokku uuriti 170 000 inimese igapäevase soolatarbimise ja südamehaigustesse haigestumise vahelist seost. Arvesse võeti ka erinevusi uuringute ülesehituses ja kvaliteedis.

Analüüs näitas üheselt, et viiegrammiline erinevus igapäevases soolakoguses on seotud 23-protsendilise erinevusega insuldiohus ja 17-protsendilise erinevusega üleüldises südameveresoonkonna haigustesse haigestumise ohus.

Nende tulemuste põhjal järeldavad teadlased, et kui kogu inimkonna keskmist igapäevast soolatarbimist vähendada viie grammi võrra, võiks igal aastal vältida 1,25 miljonit surma insuldi läbi ja kolm miljonit surma südameveresoonkonna haiguste läbi. Teadlaste sõnul on need numbrid veel ilmselt alahinnatud.