Elutsükli lõppedes vajuvad vetikad ookeanipõhja, kõrvaldades nii sadadeks aastateks maa atmosfäärist suures koguses süsihappegaasi, vahendab
.

Teadlasterühma juhi, Leeds’i ülikooli professori Rob Raiswelli sõnul paistab, et „Maa ise tahab meid päästa”.

Teadlased on pikka aega teadnud, et kunstlikult loodud vetikakasvandusi võib kasutada kasvuhoonegaaside sidumiseks, kuid seda tehnikat pole ettearvamatute kõrvalmõjude tõttu ökosüsteemile laialdaselt kasutusele võetud.

Toetudes Inglismaa teadlaste avastusele, mille kohaselt on selline protsess loomulikul viisil ja suures ulatuses toiminud miljoneid aastaid, on ka ÜRO andnud rohelise tule jaanuari lõpus sarnase murrangulise eksperimendi alustamiseks.

Teadlasterühma ülesandeks on tekitada Suurbritanniale kuuluva Lõuna-Georgia saare lähistel mitme tonni raudsulfaadi merre viskamise kaudu vetikate hiigelkasvandus. Vetikalaik saab olema ilmselt piisavalt suur, et seda on näha isegi kosmosest.

Teadlased on välja arvutanud, kui vetikatega õnnestuks katta ligi 50 miljonit ruutkilomeetrit merepinda, siis kõrvaldaks see maa atmosfäärist pool gigatonni süsihappegaasi, mis on võrdne ühe kaheksandikuga maakera aastasest fossiilsete kütuste tarbimisest tekkivast saastast.