Nüüd on külaelanike geneetiline uurimine näidanud, et peaaegu kaks kolmandikku neist on europiidset päritol, vahendab The Daily Mail. Vaata fotot!

Taolised tulemused lisavad kaalu hüpoteesile, mille kohaselt Liqiani asutajad võisid olla seotud legendiga Rooma kindrali Marcus Crassuse kadumaläinud sõjaväest.

Pärast Crassuse allajäämist Parthia impeeriumi vägedele aastal 53 e.m.a. ning hukkamist pea maharaiumise läbi tänapäeva Iraani kandis kestsid veel pikka aega kuulujutud, mille kohaselt tabati piirkonnas 145 roomlast, kes sinna aastateks ringi kondama jäid.

Võimaliku seose väikese asula ja muistse Rooma vahel pakkus välja Hiina ajaloo professor Oxfordis 1950. aastatel. Professor Homer Dubs usub, et sõdurisalk liikus ida poole, langes hiinlaste kätte vangi ja asutas Liqiani aastal 36 e.m.a. Vaata kaarti!

Dubsi teooria kohaselt liikusid roomlased palgasõduritena ida poole, mis muu hulgas tõi 17 aastat hiljem kaasa väesalkade kalasoomuse-kujulise paigutuse juurutamise hiinlaste poolt.

Mõned eksperdid on avaldanud arvamust, et osa Rooma sõdureid jõudis itta liikudes viimaks tänapäeva Usbekistani aladele ja liitus hiljem hunnide pealiku Jzh Jzhi võitlusega Hiina Hani dünastia vastu.

Dubsi arvates on kalasoomuse-paigutus viide roomlaste “kilpkonnale“ — faalanksile, mida kõigilt külgedelt ja ülalt varjati kilpidega.

Homer Dubs ühendas mitmed seigad ametlikest ajalugudest, mille kohaselt asutasid Liqiani hiinlaste ja hunnide vahelises sõjas aastal 36 e.m.a. vangi võetud sõdurid, legendiga Rooma kindrali Marcus Crassuse kadunud sõjaväest.

Üht Liqiani praegustest elanikest, 38-aastast roheliste silmadega Cai Junniani kutsuvad sõbrad nüüd hüüdnimega Cai Luoma ehk Roomlane Cai, ning mehest on saanud tõeline kohalik kuulsus.

Ka Liqiani lähistel Yongchangis on hiljuti ilmnenud tõendeid, mis näitavad, et roomlased võisid sel perioodil tõepoolest Lääne-Hiinas elada.

Arheoloogid avastasid, et vähemalt üks sealne hauakamber oli rajatud umbes 1,8 meetri pikkuse inimese tarbeks. See leid on ajendanud mõningaid asjatundjaid oletama, et ümberkaudsetesse mägedesse võib olla maetud Rooma leegionäre.

Teised osutavad aga, et sama piirkond oli osaks populaarsest kaubandusmarsruudist Siiditeest, mistõttu võib sinna olla maetud paljudest eri rahvustest inimesi, kelle hulgas võis vabalt leiduda ka Vahemere-äärsete rahvaste esindajaid.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!