Intelligentne protees kannab nime Smart Hand (tark käsi — tõlk.). Käsi sisaldab nelja mootorit ja neljakümmet sensorit. Sensorite kogutud teave edastatakse proteesi ja käe kokkupuutekohas olevatele närviotstele ning edasi ajju, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Smart Hand on esimene protees, mis annab inimesele tagasi võime asju käega puudutada. Käsi pole küll enda oma, küll aga on tunnetus puudutusest, mis tekib ajus. Lundi ja Scuola Superiore Sant’Anna ülikoolide teadlased on projekti kallal töötanud juba kümme aastat.

Smart Hand kasutab ära nn fantoomjäseme sündroomi. Nii nimetatakse jäseme kaotanud inimesel mõnikord tekkivat tunnet, et käsi või jalg on ikka veel olemas. Närvid, mis aju jäsemetega ühendasid, on ikka veel alles, ning seetõttu on vähemalt teoreetiliselt võimalik luua proteese, millega saab kaotatud jäseme funktsionaalsuse pea täielikult taastada.

Projekti tulemusel valminud protees ei ole veel täiuslik ning seda ei saa võrrelda päris inimese käega. Käes on miljoneid närve ja nende kõigi ühendamine proteesiga on hetkel veel üle jõu käiv ülesanne. Esialgu on suureks saavutuseks, et kasutaja tunnetab proteesi, saab seda mõtte jõul juhtida ning saab puudutustest ka tagasisidet. Lisaks Rootsi ja Itaalia teadlastele osalesid projektis väiksemas mahus ka uurijad Taanist, Iisraelist, Iirimaalt ja Islandilt.

Intelligentse proteesi valmistamine võttis aega kümme aastat ning teadlased usuvad, et kulub veel vähemalt sama palju aega, kuni saab valmis protees, mis inimesele tõesti kaotatud käe võimalused tagasi annab.