Kui programm tänavu aprillis esmakordselt tööle hakkas, söödeti sellele teavet topeltpendli kohta ning vaid mõne tunniga tuletas tarkvara saadud andmete alusel Newtoni teise seaduse ja inertsi jäävuse seaduse. Pole välistatud, et muude andmete alusel suudab programm tuletada seaduseid, mis on teadlastel seni kahe silma vahele jäänud, vahendab PhysOrg.

Eureqa põlvneb iseennast remontima õppida suutvatest robotitest, mille Cornelli ülikooli arvutussünteesi laboratooriumis arendas välja Hod Lipson. Robotite juures kasutatud algoritmid on kohandatud suvaliste andmete analüüsimiseks. Samad algoritmid võivad aidata teadlastel avastada keerulisi võrrandeid ja loodusseaduseid.

Programm alustab tööd sellest, et otsib andmete seast taoliseid arve, mis paistavad olevat omavahel seotud, ning pakub siis välja võrrandeid, mis nende seostega sobivad. Suurem osa välja pakutud võrranditest osutub vääraks, kuid osa on vähem valed kui teised; need valitakse välja, modifitseeritakse, viiakse korduvalt andmetega uuesti vastavusse ja kohendatakse, kuni saadakse kasutuskõlblik võrrand.

Mõnel juhul pole Eureqal võrrandite tuletamiseks piisavalt infot, kuid taolistel puhkudel suudab programmi värskeim versioon andmelüngad tuvastada ning teha isegi ettepanekuid selle kohta, milliseid katseid puuduvate andmete hankimiseks oleks vaja teha.

Eureqa teostas mõne tunniga arvutused, mis võtsid Newtonil aastaid, ning Lipson loodab, et see suudab teha sama taoliste andmetega nagu valkude, genoomide ja rakusignaalide vastastikused mõjud, mis on sedavõrd keerulised, et nende matemaatiline kirjeldamine on seni võimatuks osutunud. Ehkki Lipson näeb programmile rakendusi eelkõige bioloogia valdkonnas, on see valmis analüüsima suvalisi andmeid, mida vaid on võimalik arvutustabelina esitada.

Vanderbilti ülikooli doktor John Wikswo, kes kasutab Eureqat kokaiini mõju uurimiseks vererakkudele, ütles, et bioloogia on kaugelt liiga keeruline selleks, et inimesed sellest aru saada võiksid, kuid et Eureqa projekt võib aidata leida lahendusi. Muude Lipsoni arendatud abivahendite toel suudab Eureqa reguleerida rakkudesse juhitavate toit- ja mürkainete liikumist kontrollivaid ventiile ning viia muudatusi sisse kiiremini kui inimene. Wikswo ütleb, et programm ei tuleta mitte ainult võrrandeid, vaid ka eksperimente, mis võrrandite leidmiseks vajalikud on.

Wikswo selgitas, et teadlased töötavad tavaliselt sel moel, et säilitavad kõike peale ühe muutuja konstantsena, kuid see töötab hästi vaid lineaarsete süsteemide puhul, mitte aga bioloogilistes süsteemides, mis on märksa keerukamad ja mida saab täielikult mõista vaid mitmeid muutujaid üheaegselt muutes. Sellest, milliseid muutujaid muuta ja mida sel teel saadud tulemused tähendada võiksid, on väga raske aru saada, kuid siinkohal peakski Eureqa appi tulema.

Lipson töötas Eureqa välja, sest hakkas mattuma avalduste alla, milles teised teadlased palusid tal kogutud andmeid analüüsida. Nüüdseks saab programmi tasuta alla laadida, ehkki Lipson koos kolleeg Michael Schmidtiga viimistleb seda jätkuvalt edasi.

Üks programmi probleeme on selle kalduvus pakkuda sobivaid võrrandeid, kuid selliste muutujatega, millest ei ole võimalik aru saada. Võrrandid küll töötavad ja pakuvad täpseid ennustusi, ning peavad seega olema tõesed, kuid mitte keegi ei suuda mõista, kuidas need funktsioneerivad. Lipson võrdleb olukorda katsega selgitada energia jäävuse seaduseid keskaja matemaatikutele, kellel puudus vastava matemaatika mõistmiseks vajalik sõnavara.

Üks näide taolise fenomeni kohta on Texas Southwesterni ülikooli doktori Gurol Sueli katse analüüsida andmeid rakkude jagunemise ja kasvu kohta. Eureqa töötas välja vajalikud valemid, ja ehkki Suel tunnistab, et ta ei saa aru, mida need tähendavad, kinnitab ta samas, et need on siiski kasulikud, kuna neid saab kasutada edasiste uuringute lähtepunktina ja arendada nende toel välja uusi hüpoteese rakkude kohta.

Järgmine samm on konstrueerida sellised algoritmid, mis selgitaksid, mida Eureqa õigupoolest avastanud on — tõenäoliselt sel moel, et tundmatud kontseptsioonid ühildatakse juba tuttavatega. Programm ise on tasuta alla laaditav Cornelli ülikooli veebilehelt.

Vaata videot!