Noored Austria disainerid töötavad selle nimel, et nende lammutusroboti kontseptsioonist saaks juba lähiajal laialt levinud toode. Tolm, müra ning varisemisoht muudavad lammutustööd väga ohtlikuks. On ju Eestiski viimastel aastatel olnud mitu juhtumit, kus lammutustöödel osalenud on pidanud ootamatu varingu tõttu oma elu jätma, kirjutab Tarkade Klubi.

Pikaajaline töö lammutusel võib jällegi kaasa tuua raskeid haigusi, nagu vibratsioonitõbe (see on Eestis kõige levinum kutsehaigus) ja kuulmishäireid. Lammutusrobot Kaputt.R, seevastu, töötaks täiesti autonoomselt ning jätaks inimesed lammutatava hoone ohtlikest piirkondadest eemale.

Ajakirja Tarkade Klubi novembrinumbris:
• Kas toit saab otsa?

• Kas hübriidliikidel on lootust?

• Jaapanlane Eesti järvi uurimas

• Head bakterid meie kõhus

• Kuidas käib elu orbiidil

• Maailma suurim reisilaev
Kaputti robotkäes on kaks liigendit, mis võimaldavad käel teha kümneid erinevaid liigutusi. Vastavalt tehtavale liigutusele sätib robot paika vastukaalu, nii et ükskõik millist liigutust käsi ka ei teeks, jääb robot tervikuna tasakaalu. Kaputti viivad edasi neli elektrimootori jõul töötavat roomikut. Robotil aitavad ümbritsevast maailmast aru saada spetsiaalne 3D-tarkvara ning sonarid.

Roboti külge saab kinnitada suure hulga erinevaid tööriistu, näiteks ketassae või saha. Kasutada saab aga ka täppistööriistu, nagu roboti jaoks välja töötatud PowerGuni — erilist seadet, mis tekitab lammutatava seina sisse propaaniplahvatuse abil auke ning nõrgestab seina sel viisil. Hiljem on nõrgestatud seina lihtsam lammutada.