Saareriigi ettevõttel nimega SBC Research on käsil 80 patsiendiga uuring, kontrollimaks oma hüpoteesi. Nimelt arvavad nende teadlased, et rinnavähki haigestunud naiste vereringes on harilikust kõrgem fosfolipiidide tase, mida on võimalik tuvastada nende juuksekarvadest, vahendavad ERRi teadusuudised.

Ettevõtte eesmärgiks on luua test, mis oleks kättesaadav igas vanuses naistele erinevalt mammograafiast, mis on peamiselt mõeldud üle 50-aastastele naistele.

Testri väljatöötamine algas avastusest, et rinnavähiga naiste juuste rakustruktuur erineb tervete naiste omast. Nimelt esines kasvajasse haigestunud naiste juuksekarvades sünkrotron-röntgeni tehnoloogiaga nähtav rõngas, mida teiste naiste juustes ei esinenud.

Hiljem tekkis hüpotees, et tegu võib olla ringikujuliselt akumuleerunud lipiididega.  Eksperdid arvavad, et kasvaja põhjustab lipiidide taseme tõusu organismis, mis vabastatakse vereringesse ja kajastub seeläbi ka juuste kiulises struktuuris.

Tõendeid on ka vähirakkude membraanide kõrgenenud lipiidisisalduse kohta. Eksperdid arvavad, et rinnavähi rakkude edasitungimise võime ongi tingitud rakumembraani lipiidide suuremast voolavusest.

Juhtivteaduri Peter Frenchi sõnul on andmete kinnitamiseks vajalik veel teisane test, kuid esialgsed tulemused on paljulubavad.