Ameerika teadlased on avastanud, et emapiimas sisalduval lauriinhappel, mida leidub ka kookosõlis, on aknevastane toime, vahendab The Daily Telegraph.

Selgus, et kuna aine on looduslikku päritolu, pole sellel kõrvalmõjusid nagu seni kasutatavatel akneravimitel, mis võivad põhjustada punetust ja nahka ärritada.

California ülikooli biotehnoloogia aspirant Dissaya Pornpattananangkul, kes lauriinhappe raviomadused avastas, on välja arendanud ka aine tõhususe tagava nutika manustamistehnoloogia. Tal õnnestus siduda hape kulla nanoosakestega, mis takistavad lauriinhappel kreemis ühinemast, ent nahale määrituna soodustavad selle kiiret eraldumist.

„Kulla nanoosakesed kinnituvad lauriinhappega täidetud nanopommide pinnale. Nii takistavadki kullaosakesed nanopommide ehk liposoomide ühtesulamist,” selgitab Pornpattananangkul. „Samuti aitavad kulla nanoosakesed naha mikrokeskkonna, näiteks pH toel leida liposoomidel vistrikke tekitavaid baktereid.”

California ülikooli Jacobsi tehnoloogiakateedri professor Liangfang Zhang, kes samuti uurimust läbi viia aitas, ütles, et uued meetodid ründavad aknet, kahandades samas kõrvalmõjude riski.

„Nahale kantud ravimite nanomeetri täpsusega kontrollitud kohaletoimetamine võib märkimisväärselt tõsta naha bakterioloogiliste nakkuste ravi kvaliteeti,” rõhutab Zhang. „Ravimit otse sihtbakterini toimetades loodame tõhustada mõjuainete mikroobidevastast toimet, kahandades samas miinimumini soovimatud kõrvalnähud.”

Nanopommide kõik osised on Zhangi kinnitusel kas looduslikku päritolu või on nende kliiniline kasutus heaks kiidetud, mis tähendab, et taoliseid nanopomme saab üsna varsti inimeste peal katsetama hakata.

Tai juurtega Pornpattananangkul osutas, et on vaid kokkusattumus, et tema teadustöö keskendus Tai köögi nurgakivis — kookospähklis — leiduvale ainele.

Pornpattananangkuli eksperimentaalse akneravimeetodi teemalist teadustööd esitleti 15. aprillil California San Diego ülikooli Jacobsi tehnoloogiakateedri iga-aastasel teaduskonverentsil Research Expo.