USAs asuva Coastal Carolina ülikooli sotsiaalpsühholoog Terry Pettijohn analüüsis USA viimase 75 aasta ühiskondlikke ja majandusnäitajaid (töötus, sündivus jne) ning sel ajavahemikul valitsenud 11 presidendi pikkust, vanust ja näojooni.

„Avastasime, et raskel ajal eelistatakse pikemaid kandidaate," ütleb Pettijohn.

Näiteks 188 cm pikk Franklik Roosevelt oli USA president Suure Depressiooni ajal. 189 cm pikkuse Bill Clintoni ametiaeg langes kokku 1990. aastate alguse mõõnaga.

Seevastu võrdlemisi lühike Harry Truman (175 cm) võitis kahed valimised 1940. aastatel, mil erinevalt ülejäänud Teises maailmasõjas osalenud riikidest läks USA majandusel võrdlemisi hästi.

Ühtlasi selgus uuringust, et raskel ajal on rohkem lööki suurema lõua ja pisemate silmadega kandidaadil. Teadlased oletavad, et valija seostab neid tunnuseid jõulisuse ja küpsusega ehk omadustega, mis peavad sisendama turvatunnet.

Ehkki uuringus, mida esitleti äsjasel Ameerika psühholoogiaühingu konverentsil Torontos, ei käsitletud 2008. aasta USA presidendivalimisi, näib teooriat kinnitavat ka Barack Obama (186 cm) edu vastaskandidaat John McCaini (170 cm) ees.