Uurijad nendivad, et süvenev kalduvus asju ära kaotada on vaid üks raseduse paljudest võimalikest mõjudest. Teadlased leidsid nimelt, et raseduse lõppfaasis kipub naistel kaduma ruumiline mälu — oskus meenutada asjade asukohti ja paigutust, vahendab The Daily Mail.

Probleem muutus hoomatavaks raseduse viimasel kuuel kuul ning jätkus veel vähemalt kolm kuud pärast sünnitust. Eksperdid usuvad, et selgitus peitub rasedushormoonide mõjus ajule.

“Hajameelsus ja põgusad tähelepanuhäired on sümptomid, mille üle rasedad väga tihti kurdavad, kuid seni pole teadlased tuvastanud selliste mäluvaeguste tekke konkreetset mehhanismi. Rasedusega muutunud hormoonitasemed võivad mõjutada mälu töötlemisega tegelevaid ajupiirkondi,” ütleb uurimuse juhataja, Bradfordi tervishoiu-uuringute instituudi ämmaemand Diane Farrar.

Uurimuse raames võrreldi 23 lapseootel ema 24 mitteraseda naisega, kellele anti lahendada mitmesuguseid mäluülesandeid. Veel mõõdeti meeleolu, ärevust ja tähelepanelikkust, nagu ka hormoonide kontsentratsiooni veres.

Keskeltläbi olid rasedate tulemused teisel ja kolmandal trimetsril tehtud ruumilise mälu testides palju halvemad kui mitterasedatel naistel.

Ruumiline mälu seondub paigutuse ja asukohaga ning enamasti kasutatakse seda siis, kui üritatakse meenutada, kuhu mõni asi on jäetud, või maamärke tuvastades mööda tuttavaid marsruute liikumisel.