Raportis sedastatakse, et senistes telefonifirmade tellitud uuringutes on ajukasvajate riski alahinnatud ja fakte tahtlikult varjatud. Tihti on jäetud arvestamata erinevad ajukasvajate tüübid, samuti pole arvesse võetud kasvaja tagajärjel surnud või küsitlemiseks liiga haigeid inimesi. Paljudes uuringutes on radari alt välja jäänud noorukid ja lapsed.

Raporti väitel on avalikkuses liiga vähe tähelepanu pööratud sõltumatutele uuringutele. Näiteks Rootsi professori Lennart Hardelli mõne aasta tagune uuring tuvastas, et iga 100 mobiiltelefoniga räägitud tunni kohta suureneb ajukasvaja risk 5%. Iga aasta, mil me mobiili kasutamine, tõstab ajukasvaja tõenäosust 8%.

Kümme aastat mobiiltelefoni või traadita tavatelefoni kasutamist suurendab ajukasvaja riski 280% võrra. Inimeste puhul, kes alustasid mobiiltelefoni kasutamist teismeeas või varem, suurenes täenäosus 420%, väidab uuring.

Raport osutab ka tänavu märtsis Coloradi ülikooli ja Seattle’is asuva Washingtoni ülikooli uuringule „Elektromagnetväli ja DNA kahjustused”, milles teadlased analüüsisid varasemaid tedustöid, mis käsitlevad raadiolainete mõju inimese DNA-le. Nad leidsid 14 uuringut, mis väitsid, et kahjulik mõju DNA-le on olemas ning 17 uuringut, mille kohaselt mõju puudub. Ja mis selgus? 17-st uuringust kaheksa oli läbi viinud professor, kelle teadustööd rahastas telefonitootja Motorola.  

Värske raport osutab, et seni on alahinnatud ka mobiiltelefonide mõju sigimisvõimele. Mehed, eelkõige teismeeas poisid kannavad mobiiltelefoni püksitaskus. Mitmed uuringud näitavad, et  kiirgus vähendab seemnerakkude hulka ja nende aktiivsust. Ühe uuringu kohaselt oli mobiiltelefoni neli või enam tundi päevas kasutavatel meestel 59% võrra vähem spermarakke kui meestel, kes mobiiltelefoni üldse ei kasutanud.

Teise uuringu järgi on munandivähi oht 80% suurem, kui kanda mobiiltelefoni püksitaskus. Ühtlasi ilmnes, et mobiili hoidmine vasakus taskus suurendab vähi arengut vasemas munandis, mobiili kandmine paremas taskus seab löögi alla parempoolse testiikuli.

Mobiiltelefoni mõju naiste viljakusele ei ole uuritud, mistõttu pole teada, kas esineb negatiivset mõju või mitte. See aga ei anna raporti autorite sõnul alust väita, et mõju puudub.

Raport kutsub üles mitte kasutama traadita telefone koolides, päevakeskustes, vanadekodudes ja tervishoiuasutustes. Ka tuleks lõpetada lastele suunatud mobiiltelefonide müügikampaaniad. Värske uurimistöö sündis Briti organisatsioonide Powerwatch, EMRadiation Research Trust ning USA institutsioonide EMR PolicyInstitute, ElectromagneticHealth.org ja The Peoples InitiativeFoundation koostöös.