Tema väitel üritavad tootjad tabada tarbijate "õndsuspunkti" (ingl k bliss point), nii et tarbijal teatud toodetest iialgi isu täis ei saaks, vahendab Times.

"On aeg lõpetada inimeste süüdistamine ülekaalulisuses ja rasvumises," ütleb Kessler. "Tegelik probleem on selles, et me oleme loonud maailma, kus toit on alati kergesti kättesaadav ning valmistatud spetsiifiliselt eesmärgiga panna teid seda rohkem sööma. Miljonite inimeste jaoks on kaasaegne toit lihtsalt vastupandamatu."

FDA-päevil tunti Kesslerit eelkõige tema rünnakute tõttu tubakatööstusele, mida ta süüdistas sigarettide töötlemises, et muuta neid veelgi sõltuvusttekitavamaks.

Uues raamatus "Liigsöömise lõpp" (The End of Overeating) väljendab ta arvamust, et toidutootjad on saavutanud samasuguseid tulemusi täpsete kombinatsioonidega rasvadest, suhkrust, soolast ja tekstuurist, mis muudavad toiduained "hüper-isuäratavaks".

Kessler toob tuhandete moodsate toitude seast, mis on konstrueeritud mõnutunnet tekitama, näiteks Heinzi tomatiketšupi ja Starbucksi valge šokolaadimoka Frappuccino.

Koostöös Yale'i ülikooli teaduritega ning funktsionaalse magnetresonants-tomograafi abiga viis Kessler läbi uuringu, kus näitas, et umbes 50 protsendil rasvunutest ja 30 protsendil ülekaalulistest on kalduvus "ülemäärasele aktivatsioonile".

"Õige maitsekombinatsioon aktiveerib suure hulga neuroneid, pannes need omakorda järgmisi aktiveerima," selgitab Kessler. "Signaal süüa muutub tugevamaks, ajendades sööjat toitu juurde leidma."

Teise uuringu raames selgitasid teadlased välja, kuidas rasva, suhkru ja soola eri kombinatsioonid aktiveerivad neurotransmittereid rottide aju mõnukeskustes.

Kõige võimsam kombinatsioon hõlmas sahharoosi (roosuhkrut) segatuna šokolaadi ja alkoholiga - sama kooslus, mida võib kohata magustoitudes nagu tiramisu.

"Paljudel meist on niinimetatud õndsuspunkt - tase, mille juures me saame suhkrust, rasvast või soolast suurima naudingu. Suhkrukoguse suurendamine muudab toidu järjest meeldivamaks, kuni saavutatakse õndsuspunkt, kust edasi muutub toit liiga magusaks ning nauding taandub," ütleb Kessler. Sama lugu on rasva ja soolaga.

Sel moel optimeeritud toit mitte ei leevenda paljude inimeste söögiisu, vaid hoopis ergutab seda, väidab Kessler, kes juhatas FDA-d aastatel 1990-1997 ning on praegu California ülikooli pediaatria-, epidemoloogia- ja biostatistika-professor.