Esimest korda viibib kosmosejaamas korraga tervelt kuus inimest. Esmakordselt on pardal ka kõigi viie ISS partneri astronaudid - Jaapanist, Venemaalt, Kanadast, Euroopa Liidust ja USA-st, kirjutas vahendab Novaator Technology Review uudist.

Kosmosejaama mahtuvuse suurendamine on suur edusamm kosmoseteadusele ning samm edasi ka liikumisel madalalt Maa orbiidilt Kuule ja Marsile. „Võimalused avarduvad, on võimalik teha rohkem teadust, sest me ei pea enam kasutama kõiki pardal viibivaid astronaute vaid kosmosejaama hooldamiseks," ütleb ekspeditsiooni juht Courtenay McMillan.

Jaama laiendamine seisnes eelõige inimeste eluks vajalike süsteemide modifitseerimises. Näiteks ehitas NASA põhjaliku vee ümbertöötlemise süsteemi, mis filtrite ja keemiliste protsesside abil puhastab vedelikke - astronautide uriini ja higi - muutes need joogiveeks. Süsteemi käivitumisel esines küll tehnilisi viperusi, kuid järgmiseks nädalaks peaks see töökorda saama. Lisandus ka uus tualett, kajutid, kambüüs ning jooksulint astronautide vormis hoidmiseks.

NASA põhimureks on meeskonnaliikmete toit, mis võib varustusmissiooni hilinemisel otsa lõppeda. Juhuks, kui plaanipärased varustuslennud peaksid millegipärast ebaõnnestuma või takerduma, on NASA Jaapanist hankinud robotsüstiku H-II Transfer Vehicle, mis saab planeeritud varustuslendude vahel jaama hädapärast varustust viia.

"Logistika on paigas ning meil on piisavalt varusid, et meeskonda suurendada ja võimaldada neil pikemat aega pardal viibida," lisas uue ekspeditsiooni varustusjuht Ben Pawlik pressikohtumisel. Ajal, mil kosmosesüstik on kosmosejaamaga seotud, on seal ruumi koguni seitsmele lisanduvale meeskonnaliikmele.