Ajakirja The American Naturalist detsembrinumbris ilmuva artikli kohaselt on tulekahjud savannis kasvavatele puuliikidele kasulikud ja seega soodustavad puud tulekahjude sagedast puhkemist ja laiemat levikut savannis, vahendab Novaator Science Daily uudist.

“Näitasime matemaatilise mudeli abil, et tulekahjude sageduse ja savannipuude vahel esineb positiivne tagasiside, mis muudab savanni ökosüsteemi stabiilsemaks, takistades savanni muutumist metsaks,” ütleb uurimuse esimene autor, Vermonti ülikooli teadlane Brian Beckage.

Tulekahjude soodustamine suurendab savannipuude levikut, takistades konkureerivatel ja tulekahju suhtes tundlikumatel metsapuudel enda sisse sättimist. Beckage’i sõnul näitab uurimus, et mõned puud võivad ise ümbritsevat keskkonda muuta või ümber kujundada, et soodustada enda säilimist ja konkurentide kadumist.

Uuring seletab savannide teket piirkondades, mis muidu muutuksid kiiresti tihedateks metsadeks. Tulekahjusid soodustavate puuliikide näiteks on erinevad pikaokkalised männiliigid, mis oma okkaid sageli vahetavad. Mahalangenud männiokkad soodustavad tule kiiret levikut. Savannipuud levivad algselt puudeta rohumaadel, kuid sagedasi tulekahjusid soodustades piiravad nad enda kasvutihedust ja takistavad nii savanni muutumist metsaks.