Raporti koostasid teadlased Cambridge ülikooli eksistentsiaalsete riskide uurimise keskusest (Centre for the Study of Existential Risk (CSER)) ning selle eesmärk on aidata valitsustel paremini mõista kõiki neid (otsatuid) võimalusi, kuidas inimkond end tõenäoliselt ära hävitab. Lootus on, et keegi võtab midagi ette, enne kui on hilja.

Loomulikult ei saa ka see raport üle ega ümber keskkonna hävitamisest ja kliima muutusest. Raport hoiatab, et inimkond läheneb murdepunktile, mida kirjeldatakse kui tagasipöördumatut jääkatte sulamist ja globaalsete ilmamustrite destabiliseerimist.

Mitte imelik ilm ei ole murekoht vaid asjaolu, et see kõik võib juba enne sajandi keskpaika panna meid fakti ette, et inimestele ei jätku toitu, vett ega energiat et ellu jääda. Siin ei ole iseenesest miskit uut, kuid raporti on koostanud nimeka ülikooli teadlased ning ainuüksi seetõttu on põhjust asja tõsiselt võtta.

Järgmise suure peatükina kirjutatakse raportis tehnoloogilistest ohtudest. Teadlased toovad inimkonda ohustava riskina välja tehisintellekti (AI) ning eriti selle kuritahtliku või (kogemata) kahjuliku kasutamise.

Ehk siis teadlased hoiatavad millegi sarnase eest, mida nägime filmis "I Robot," kus seadmel tekkis teadvus ning moraalsed kaalutlused. CSER teadlased ütlevad, et isegi heade kavatsustega loodud tehisintellekt võib ühel päeval areneda nii kaugele, et see oskab ümber hinnata oma eesmärgid ja väärtused.

Teadlaste hinnangul on oht reaalne, mitte enam ulmefilmi stsenaarium. Kui masinad hakkavad autonoomselt omade eesmärkide poole püüdlema, ei käi inimeste jõud neist enam üle ning sõltuvalt robotite agenda kuratlikkusest võivad need (nad?) ka inimkonna maamunalt pühkida.

Raport räägib ka bioloogilistest ohtudest, mis on seotud bioinseneeriaga. "Bioehitamine" muutub järjest keerukamaks ning erinevad õelad tegelased võivad arendada patogeene ja mürke, mida läbi õhu, toidu ja vee levitada.

Seegi oht ja tegevus ei ole ajalooliselt iseenesest midagi uut, nüüd on lihtsalt tehnoloogiad nii palju arenenud, et karmi biorelva kasutamise tagajärgede mastaap võib olla midagi hoopis muud. Teisisõnu: pandeemia vallandamine pole kunagi olnud nii lihtne kui nüüd.

Ka geenidega toimetamine areneb tohutu kiirusega ja teadlasedki on rääkinud, et mõni maailmavalitsemisele suunatud vaadetega kuritegelike kavatsustega tüüp võib luua bioloogilise relva, mis mõjub üksnes teatud geneetilise profiiliga inimestele - näiteks konkreetsetele etnilistele gruppidele.

Ning ei saa üle ega ümber tuumasõjast, tuumatalvest - vali sobiv. Achilleuse kand on peamiselt ikkagi kellegi karvane kuritegelik käsi, mis võib tuumarelvadele oma küüned taha saada. Ajaloost teame sedagi, et inimene on väga ekslik ning erinevad arvutusedki võivad kiiva minna.

Halvasti on muudki, iga huviline saab raportit SIIT ja SIIT ise vaadata. Raport on nagu kokkuvõte viimase aasta teadusuudistest, sekka vandenõuteooriatest ja ulmefilmidest tuttavaid stsenaariume.

Lühike kokkuvõte ongi vast see, et inimkond on jõudnud sellisesse faasi, kus ulmefilmid kipuvad reaalsele maailmale väga lähedale ning kõigi jamade mastaap on selline, et kuritegelik kavatsus või ka lihtsalt lollus võib inimkonna Maalt minema pühkida.

Õnneks esitab raport valitsustele ka 59 ettepanekut, kuidas nende riskide ja ohtudega toime tulla ja mida nende vastu ette võtta. Vaevalt, et see poliitikute võimunälga ja mõjukate tegelaste rahanälga kuidagi toidab, aga lootus surevat viimasena.