Paljud astronoomid olid arvamusel, et Pluuto valdavalt lämmastikust koosnev atmosfäär hakkab Päikesest kaugenedes ja talve saabudes kokku tõmbuma. Planeet teeb tiiru ümber Päikese ligi 248 aastaga ja ka atmosfääri kokkutõmbumine arvati kestvat aastakümneid.

Selle asemel on planeedi temperatuur hoopis pisut tõusnu ja atmosfäär veidi suurenenud, kirjutab James Elliot kolleegidega Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist sel kolmapäeval teadusajakirjas Nature.

Teadlastel oli võimalik Pluuto atmosfääri suurust mõõta 2002. aasta augustis, kui planeedi tagant möödus hele täht. Nad võrdlesid seda 1988. aasta mõõtmistulemustega.

Pluuto temperatuur on tõusnud pärast 1989. aastat, mil planeet Päikesele lähimas punktis, pisut rohkem kui ühe kraadi võrra, avastasid teadlased. Päikesest kaugeim planeet on aga endiselt äärmiselt külm — sadu kraade alla nulli.

Teadlased seletavad temperatuuritõusu soojuslõtkuga, mis esineb ka Maal. Kuigi päike on Maal kespäeval kõige kuumem, saabuvad kõige kõrgemad temperatuurid sageli alles mitu tundi hiljem. Pluuto puhul võib see lõtk olla mitukümmend aastat.

NASA kavateb saata 2006. aastal Pluutole ja tema kuule Charonile mehitamata kosmoselaeva, mis peaks kohale jõudma 2015. aastal. Teadlaste arvates pakub planeedi asend lähiaastatel soodsa võimaluse planeeti uurida.