Wells oli selle novelli ilmutanud juba 1898. aastal, mil maailmal polnud veel õrnemat aimu rakettidega lendamisest, rääkimata maandumisest teistele planeetidele. Kõik, mida naaberplaneetidest teati, tugines vaid teleskoopidelt saadud infole.

Ka 1938. aastal, kui järgmise hullustuse, ehk UFO-kultuse sünnini oli veel üheksa aastat, elas tugevalt müüt kummalistest marslastest. Keegi polnud neid näinud, aga ulmemeedia tahtis neile tundlaid pähe joonistada. Kuula Wellsi Maailmade sõja ingliskeelset kuuldemängu 1938. aasta 30. oktoobrist:

Meedia, esmalt ulmekirjanike, hiljem raadio, televiisori ja filmitoodangu kaudu on olnud kosmosevallutusest mitu sammu eespool tänase päevani. Meedia on aidanud kujuneda ja kaduda marslaste-hirmul, aidanud levida UFO-legendidel, uuemates ulmesarjades on aga juba ammu kujutanud ette nii Marsi koloniseerimist, isegi kaugemates galaktikates seiklemist. Marsi-baasi ehitamisel on ka kosmoseagentuuridel seega kõvasti mujalt tulnud ideid, mida uurida.

Telesarjad nagu Star Trek, Lahingulaev Galactica, Stargate, Babylon 5, Tähesõdade filmid, jne on kõik olnud mitu sammu tegelikust kosmosevallutusest eespool. NASA ja muud kosmoseagentuurid on lausa hädas, et pakkuda midagi, mida laiad massid arvavad juba võimaliku olevat, aga mis tegelikult pole füüsiliselt saavutatav või mille ehitamine nõuaks astronoomilisi rahasummasid.

Kosmosegentuurid peavad ulmele vastu

Näiteks 1975. aastal on ka NASA teadlased lasknud välja töötada terve rea fantaasiamudeleid, millised võiksid kosmosebaasid seest ja väljast välja näha. Stanfordi ülikoolis visandatud kosmosejaama idee oleks näiteks mahutanud 140 000 inimest. Tollaseid utoopiaid võib näiteks imetleda pildisarjas siit.

Tänaseks ollakse aga jõutud juba ka NASA-s, Venemaal, Hiinas, Jaapanis, Indias, ka erasektoris konkreetsete projektideni, kuidas inimesed Marsile viia, ja kuidas neile seal elamisväärseid tingimusi luua. Paraku pole need veel võrreldavadki ulmesarjade kosmosebaaside ideedega. Vaata YouTube'i videotest praeguselt reaalselt eksisteerivaid Marsile jõudmise plaane:

Marsikulguri Spirit tee Punasele planeedile 2004:

NASA uus kosmoserakett, mis suudaks viia inimese Marsile:

Vene kosmonautide isoleerimine, et Marsile maandumist harjutada:

Kujuteldav NASA Marsi-missioon piltides:

Constellation-projekt, esmalt Kuule, seejärel Marsile: