Andes allergia all kannatavatele lastele järkjärgult suurenevaid koguseid piima, võivad allergilised reaktsioonid taanduda või sootuks kaduda, vahendab
ajakirjas
Journal of Allergy & Clinical Immunology
avaldatud uuringutulemusi.

Katses osales küll ainult 19 patsienti, kuid tulemused on teadlaste sõnul lootustandvad, sest tegu on nende andmetel esimese nn kaksikpimekatsega, kus immunoteraapia mõju testimisel kasutati ka platseebot, mis ei sisalda farmakoloogiliselt mõjuvat ainet ja mida kasutatakse toimeaine võrdlusainena, et kindlustada ravimitesti tõepära.

Uuringu käigus anti kaheteistkümnele lapsele järjest suuremas koguses piimaproteiine. Ülejäänud seitse said platseebot ehk antud juhul piima maitse ja välimusega jooki.

Kui uuringu alguses kannatasid katsealused välja keskmiselt 40mg piima, siis nelja kuu pärast suutsid need, kelle piimaproteiinide kogused pidevalt kasvasid, taluda 140 mg piima, ilma et oleks tekkinud mistahes allergiline reaktsioon. Platseebot manustanud lapsed aga ei suutnud katse lõpus taluda üle 40mg piima, ilma et oleks välja löönud allergiline reaktsioon.

Testid näitasid, et tosinal piima tarvitanud lapsel oli veres rohkem antikehasid, kuid sellegipoolest talusid nad piima paremini kui need, kellele anti platseebot.

„Meie uuring näitab, et immunoteraapia suudab panna immuunsüsteemi ära tõukama või paremini taluma piimas sisalduvaid allergeene,” märgib dr. Robert Wood. „Kuigi tulemused on esialgsed, võib immunoteraapia osutuda seni parimaks toiduallergia ravimeetodiks.”

Praegu on veel selgusetu, kas vastupanuvõime allergeenidele säilib ka juhul, kui piima regulaarne tarbimine lõpetatakse. „Võib juhtuda, et tolerants kaob, kui immuunsüsteem enam allergeeni vastu igapäevaselt võitlema ei pea,” märgib Wood.

Teadlased hoiatavad, et piimaallergia immunoteraapia nõuab jätkuvat uurimist ning soovitavad lastevanematel ilma arstliku nõusoleku ja järelvalveta seda kodus mitte järele proovida.