Katsetes nii tooreste kui ka töödeldud küüslaukudega selgus, et piim kahandab märkimisväärselt nende kemikaalide kontsentratsiooni, mis küüslaugule selle iseloomulikku maitse ja kauakestva lõhna annavad, vahendab The Daily Telegraph.

Üks taolistest ühenditest, allüül-metüülsulfiid (AMS), seedimise käigus ei lagune, mistõttu tuleb seda organismist väljutada hingeõhu ja higiga.

Varasemad katsed on näidanud, et isegi hammaste pesemisest pole kasu. Nüüd aga võime rõõmustada, sest tõhus vastumürk leidub pea igas külmikus. USA Ohio osariikliku ülikooli teadlased leidsid nimelt, et 200 ml piima joomine võib AMS-i määra hingeõhus kahandada 50 protsenti.

Katse käigus hakitud küüslauku söönud katsealuste hingeõhuproovid näitasid, et täispiim annab väherasvasest piimast paremaid tulemusi. Oletatavasti pärsib piimarasv küüslaugu väävlilisi omadusi.

Ehkki maitseküllasel küüslaugusibulal on palju tervisele kasulikke omadusi, sunnivad vänge lõhn ja mekk paljusid inimesi seda taime oma menüüst välja jätma.

„Küüslauku on meditsiinis kasutatud tuhandeid aastaid. See on oivaline magneesiumi, B6- ja C-vitamiini ning seleeni allikas, mis aitab alandada vererõhku ja kolesterooli taset ning kahandab ka vähiriski," ütleb uurimuse läbi viinud professor Sheryl Barringer. "Küüslaugu tarvitamine toob aga kaasa ebameeldivat hingeõhku ja kehalõhna, mis võib kesta mõnest tunnist mõne päevani.”

Kõige tõhusamaid tulemusi saavutati siis, kui sööjad jõid piima eine kõrvale, mitte pärast sööki. Professor lisab, et nii toimides võimendub lõhnatustav mõju ning söömise ajal maskeeritakse küüslaugu lõhna ja maitset.

On muidki toiduaineid, millel arvatakse olevat küüslaugulehka pärssiv toime, nende hulgas kuivatatud ploomid, basiilik, baklažaan ehk pommu ja mõned seenesordid — ent piim osutus lõhna tekitavate lenduvate kemikaalide peitmisel siiski tõhusaimaks.

Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Journal of Food Science.