Suurbritannia farmaatsiaettevõte GW Pharmaceuticals tegeleb praegu Sativexi-nimelise suhu pihustatava ravimi kliinilise katsetamisega. Ettevõte kavatseb pärast katsete lõppu, eeldatavasti millalgi 2014. aastal, taotleda USA toidu- ja ravimiameti FDA heakskiitu tootele, mis on mõeldud vähktõbedega kaasnevate valude leevendamiseks, sedastas ettevõtte pressiesindaja terviseuudiste portaalile
.

Sativexi toimeaineid kannabinoidid saadakse kanepitaimest. Tegemist on esimese kanepipõhise ravimiga, mille valmistamiseks ekstraheeritakse ühendeid otse kanepitaimest, mitte ei sünteesita. Sünteetiliste kannabinoidide põhised ravimid Marinol ja Cesamet kiitis FDA heaks juba 1980. aastatel.

Kuna ravim sisaldab THC-d — koostisainet, mis peamiselt põhjustab kanepiuima —, pole välistatud, et inimesed hakkavad seda pruukima meelelahutuslikel, mitte meditsiinilistel põhjustel.

„Pole mingit kahtlust, et leidub neid, kes hakkavad seda kuritarvitama,” teatas Miami ülikooli Milleri-nimelise arstiteaduskonna juures tegutseva Florida mürgistuste-alase teabe keskuse Florida Poison Information Center juhataja Jeffrey Bernstein.

Kuna ravimit võetakse sisse suu kaudu, mitte ei suitsetata, kulub mõju ilmnemiseks palju kauem aega — vähemalt tund —, samas kui kanepi suitsetamisele järgneb eufooria juba mõne minuti pärast, märkis Columbia ülikooli kliinilise neurobioloogia professor Margaret Haney. See tähendab, et suurem osa uima ihkavaid pruukijaid seda tõenäoliselt kuritarvitama ei hakka. „Suitsetamine on tõeliselt tõhus meetod kemikaalide toimetamiseks ajju,” rääkis Haney. Tema kinnitusel on suhu pihustamine palju ohutum manustamisviis.

Samuti suu kaudu sissevõetavate Marinoli ja Cesameti kuritarvituspotentsiaal on väike. „Me ei tähelda [nende ravimite tarvitamisel] palju probleeme,” ütles Bernstein.

GW Pharmaceuticals kavatseb Sativexi Ühendriikides turustada ravimina vähktõve-valude leevendamiseks. Ettevõtte veebilehe andmeil on toode on juba saanud heakskiidu polüskleroosiga kaasnevate lihaskrampide vastase ravimina Ühendkuningriigis, Hispaanias, Kanadas ja Uus-Meremaal.

Patsiendid saavad Sativexi annust reguleerida, et see liiga kiiresti vereringesse ei jõuaks, võimaldades sel moel kogeda haigusnähtude leevenemist ilma kanepieufooriata, kuulutab GW Pharmaceuticals.

Pealegi kujutab kanepitaim endast umbes 64 eri ühendi „kompotti”, samas kui Sativex koosneb peamiselt kahest mõjuainest: THC-st ja teisest kannabinoidist nimega CBD. Viimane arvatakse pärssivat mõningaid THC kõrvalmõjudest, kaasa arvatud kanepitarvitajate kogetavat „kaifi”, rääkis New Yorgis tegutseva Rochesteri ülikooli meditsiinikeskuse neurokirurgia ja valude haldamise eriala aseprofessor Armando Villarreal.

Paadunud kanepitarvitajate jaoks võivad kanepi suitsetamisega kaasnevad rituaalid nagu kanepisigareti edasiulatamine kujutada olulist osa tervikkogemusest, märkis Bernstein. Pihusti puhul pole need rituaalid korratavad. „Paljud inimesed, kes kanepit suitsetavad, eelistavadki seda nimelt suitsetada,” rõhutas ta.

Erinevalt paljudest ravimitest nagu tavalised valuvaigistid, mille ülemäärase manustamisega kaasneb surmaoht, ei ähvarda kanepipihustiga „üleannustavaid” patsiente enamasti ägedad tervisehäired, ütles Haney.

„Ainus, mis võib juhtuda, on, et selline inimene saavutab väga ebamugava kanepiuima,” selgitas Haney. Ühtegi muud tõsist ohtu tervisele, mis ravimiga kaasneda võiks, Haney nimetada ei oska.

„Üldises plaanis on kanep suhteliselt ohutu medikament,” märkis Bernstein. „Isegi kuritarvitatava uimastina suitsetataval kujul on see suhteliselt ohutu… võrreldes kokaiini või heroiiniga.”

Villareal osutas siiski, et psühhiaatriliste häirete all kannatavatel patsientidel on täheldatud vaimsete probleemide ägenemist kanepi suitsetamise mõjul. Pole välistatud, et Sativex võib mõnedel patsientidel sama probleemi esile kutsuda.

Seni läbi viidud uuringud ei paku piisavalt tõendeid kinnitamaks, et Sativex valusümptomite ravimisel tõhus on, ütles Villareal.

Peamiselt on Sativexi katsetatud ravimina selliste valude vastu, mida põhjustavad kahjustatud närvid. Villareal oletab, et kui FDA ravimi heaks kiidab, võimaldatakse selle kasutamist ainult teatud tüüpi valudega patsientidele. Haigetele, kelle vähktõve-valude põhjuseks pole närvikahjustused, ei pruugi uus ravim olla näidustatud, ütles Villareal.

Haney kinnitas, et umbes üks üheteistkümnest kanepiproovijast jääb sellest sõltuvusse, lisades, et oleks huvitav uurida, kas Sativexist võiks olla abi kanepisõltuvusest vabaneda üritavatele tarvitajatele.