Hamburgi ülikooli matemaatika-, küberneetika- ja loodusteaduskonna teadur Matthias Lenz jõudis selle ja muude järeldusteni koos kolleegidega läbi viidud uuringus, mis ilmus ajakirja Deutsches Ärtzeblatt International viimases numbris.

Enamik sakslasi on ülekaalulised, kehamassi-indeksiga (KMI) 25 kuni 29,9 kg/m2. Umbes 20% on rasvunud (KMI 30 või suurem), seda pärast ea- ja soopõhiste erinevuste arvessevõtmist. Autorid hindasid süstemaatiliselt 42 kaalu, eluea ja haigusloo omavahelisi suhteid uurivat teadustööd.

Ajaleht Süddeutsche Zeitung avaldas teadustöö kohta eelteatise, mis sedastab, et ülekaal ei suurenda suremust, ehkki rasvumus suurendab seda 20%. Mida vanem on inimene, seda väiksemat rolli mängib rasvumus.

Südamereuma riski suurendab ülekaal umbes 20%, rasvumus isegi umbes 50%. Teisalt seostub suur KMI aga luumurdude, eriti puusaluumurru väiksema tõenäosusega.

Äärmiselt rasvunud meeste (KMI üle 40) hulgas ei ole vähirisk suurem kui normaalkaalulistel. Ülekaaluliste meeste suremus on koguni 7% väiksem. Naiste hulgas märkimisväärseid seoseid ei leitud.

Autorite analüüsi kohaselt ülekaal üleüldist suremust ei mõjuta, kuid rasvumus kasvatab seda 20% ja äärmuslik rasvumus koguni kuni 200%.