Teadusuuringus leiti, et regulaarne kuumade jookide neelamine peaaegu kahekordistab söögitoru vähki haigestumise riski ning teadlased soovitavad lasta jookidel enne tarbimist jahtuda või lisada sellesse piima, mis jooki jahutab.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas üle 65-kraadiste kuumade jookidega kaasnevast vähiriskist juba aastal 2016.

Nüüd tehtud värskem uuring hõlmas 50 000 inimest ning selles leiti, et umbes kolme tassi (700 ml) kuuma tee joomine järjepidevalt, iga päev, suurendab tõenäosust söögitoru vähki haigestuda 90 protsenti võrreldes nendega, kes tarbisid jahedamaid jooke (alla 60 kraadi).

Elu jooksul söögitoru vähki haigestumise risk on 1/55 ehk 550-st mehest 10 haigestub söögitoru vähki. Värske uuringu tulemused näitavad, et see risk kasvab 19-ni 550-st nendel meestel, kes tarbivad kõrge temperatuuriga jooke.

Kantserogeenne mõju tuleneb ilmselt korduvast söögitoru kõrvetamisest, mis kahjustab seal asuvaid rakke. Alkoholil ja suitsetamisel on rakkudele sarnane mõju ja ka need võivad põhjustada söögitoru vähki.

Siiski tuleb märkida, et uuring viidi läbi Iraanis elavatel inimestel, kus teed ja kohvi juuakse palju soojemana kui näiteks Inglismaal, kus teele ja kohvile lisatakse väga tihti piima - see jahutab joogi kiiresti maha.

Artikkel, mis avaldati 2016. Aastal ajakirjas Burns, tõi välja, et tass teed, millesse on lisatud 10 ml piima, jahtus alla 65 kraadise temperatuurini alla viie minutiga. Uuringu kohaselt ei oma tee jahtumine alla 60 kraadini mõju selle maitsele.

Northumbria ülikoolis leiti, et kõige täiuslikum temperatuur tee jaoks on 60 kraadi ja selle temperatuurini jõuab tee umbes kuue minutiga pärast tee keetmist.

Enamik kohviekspertidest soovitab serveerida jooki temperatuurivahemikus 40-60 kraadi.

Seega teele ja kohvile piima lisamine või neil jahtuda laskmine ei ole hea mitte ainult söögitoru vähki haigestumise riski vähendamiseks vaid on hea ka mõnede teadlaste ja ekspertide arvates.

Uuringu tulemused avaldati väljaandes Journal of Cancer ning vahendas Telegraph