Schjødt palus vabatahtlikel täita kaht nii usulist kui ka "ilmalikku" tegevust hõlmavat ülesannet. Esimeses ülesandes pidid nad vaikides kordama meieisapalvet ja seejärel lasteluuletust. Mõlemal juhul käivitusid ajus samad piirkonnad, mida üldiselt seostatakse harjutamise ja kordamisega, vahendab NewScientist.

Teises katses oli ülesandeks improviseerida personaalne palve ja seejärel esitada tellimusi jõuluvanale. Improviseeritud palved käivitasid mustreid, mis ilmnevad siis, kui inimesed omavahel suhtlevad, ja aktiveerisid neid närviahelaid, mis seonduvad mõistuseteooriaga - teadlikkusega sellest, et teistel inimestel on oma sõltumatud motiivid ja kavatsused.

Kaht aktiveerunud piirkonda arvatakse tegelevat kire töötlemise ja selle üle juurdlemisega, kuidas teine indiviid - antud juhul jumal - sellele reageerida võiks. Samuti aktiveerus see osa prefrontaalsest ajukoorest, mida seostatakse teise isiku kavatsuste üle juurdlemisega, ja piirkond, millest arvatakse olevat abi varasemate sama isikuga kohtumiste mälestuste leidmisel.

Prefrontaalne ajukoor on mõistuseteooria võtmetegur. Huvitaval kombel oli see piirkond Jõuluvana-ülesande ajal passiivne, mis annab mõista, et vabatahtlikud pidasid jõulutaati väljamõeldiseks, jumalat aga tõeliseks isikuks.

Varasemad uuringud on leidnud, et prefrontaalne ajukoor ei aktiveeru elutute objektidega, näiteks arvutimänguga, suhtlemisel. "Aju ei käivita neid piirkondi, kuna ei eelda vastastikust suhtlust ega pea vajalikuks analüüsida arvuti kavatsusi," selgitab Schjødt.

Tema sõnul näitavad tulemused, et inimesed usuvad, et räägivad palvetades tõelise isikuga. Selline järeldus valmistas rõõmu nii ateistidele kui kristlastele: "Ateistide sõnul näitab see, et jumal on kõigest meelepett," ütleb Schjødt, samas kui kristlased pidanud seda kinnituseks jumala olemasolule.

Oxfordi ülikooli teadur Robin Dunbar juhib tähelepanu asjaolule, et teadustöö ei kinnita tegelikult kumbagi: "Sellel pole mingit seost küsimusega, kas jumal on olemas või ei. Uuring tõestab ainult katsealuste usku Jumala olemasolusse."