Itaalia rahvuslik arheoloogide assotsiatsioon on juba aastaid kurtnud arhitektuuriväärtuste pea olematute ülalpidamistoetuste üle. Näiteks tõid kohalikud arheoloogid juba möödunud mais välja, et Vesuuvi purskes hävinud Pompei ja Herculaneumi linna jäänused on kriitilises seisus, vahendavad
.

Teiste seas oli aga ära märgitud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv Aquileia linn, kunagise Poseidoni templi dooriastiilis sambad, iidne Kreeka koloonia, Megara Hyblaea Sitsiilias ning Rooma linna iidsed kaitsemüürid.

Rahvusliku arheoloogide assotsiatsiooni juhi Tsao Cevoli sõnul viis gladiaatorite maja kokkuvarisemiseni puhas hoolimatus, tugevad vihmad ja hiljutised katuse restaureerimistööd.

Varing oli juba kolmas, mis on viimase aasta jooksul Itaalia arhitektuurimälestistega juhtunud - mullu märtsis kukkus alla osa Nero Kuldse maja laest Rooma linna südames ning kaks kuud hiljem kukkus Colosseumis alla terve tahvel krohvi. Praegu on hinnanguliselt eriti kriitilises seisus keskaegsed Bologna tornid, mis seisavad liiklusrohkete tänavate lähistel, kus sõidab palju raskeveokeid.

Itaalia arhitektuurimälestiste kehva olukorra eest tehakse ettehiteid Berlusconi valitsusele, mis kärbib kultuurivaldkonna eelarvet 280 miljoni euro võrra.