Royal Astronomical Society kuukirjas avaldatud professor Duncan Forbesi uurimus näitab, et paljud meie galaktika keraparved on sündinud kusagil mujal ning aja jooksul Linnuteega ühinenud. Samuti osutab uuring, et meie galaktikas võib leiduda seni kahe kinnitatud kunagise kääbusgalaktika asemel neid vähemalt kaheksa, vahendab
.

„Selgub, et paljud tähed ning keraparved, mida me öötaevasse vaadates näeme ei ole kohalikud, vaid tulnukad teistest galaktikatest, mis on viimase paari miljardi aasta jooksul meie galaktikaga ühinenud,” ütleb Forbes.

Eelnevalt on astronoomid oletanud, et mõned keraparved on tulnukpäritolu, ent oli raske otsustada, millised need täpselt on. Iga keraparv sisaldab endas 10 000 kuni paar miljonit tähte. Kasutades peamiselt Hubble’i kosmoseteleskoobi andmeid uuris Forbes koos oma Kanada kolleegi Terry Bridges’iga mitmeid täheparvi. Seejärel koostasid nad kõrge kvaliteedilise andmebaasi nende vaadeldud täheparvede vanuse ning keemiliste omaduste kohta. Kasutades seda andmebaasi õnnestus neil leida mitmete keraparvede unikaalsed omadused, mis vihjasid nende galaktikavälisele päritolule.

„Me kasutasime kõiki saada olevaid andmeid. Kõige paremad oli muidugi Hubble’i omad, kuna Hubble’i piltidel on kõige parem resolutsioon. Seejärel uurisime keraparvede vanust ning nendes leiduvate raskete elementide kogust, mida saab otsustada nende tähtede järgi,” kirjeldab Bridges tööprotsessi.

„Me leidsime, et võõrad täheparved moodustavad tegelikult neljandiku meie Linnutee keraparvedest. Ainuüksi nendes leidub kümneid miljoneid tähti, mis on ühinenud ning arenenud meie galaktikas,” ütleb Forbes.

Samuti on Linnutee uurimuse kohaselt “alla neelanud” seniarvatust rohkem kääbusgalaktikaid. Forbes ja Bridges leidsid, et mitmed keraparved kuulusid algselt kääbusgalaktikate koosseisu, mis koosnevad kuni sajast miljonist tähest. Kuigi need galaktikad on koost lagunenud ning nende tähed Linnuteesse sulandunud, jäävad keraparved ühte tükki ning elavad sulandumisprotsessi täielikult üle.

„Seda tuleb veel uurida, ent see on põnev väljavaade, mis aitab meil oma galaktika ajalugu paremini tundma õppida,” ütleb Forbes.