Teadlased töötavad välja asfaldi vahendusel töötavaid päikeseenergia kogujaid, mis võiksid teed ja parkimisplatsid muuta üldlevinud ja odavateks elektri ja sooja vee allikateks, vahendab Science Daily’s kirjutatut
.

“Asfalt sobib päikeseenergia kogumiseks mitmel põhjustel,” selgitas projekti juht Rajib Mallick. “Erinevalt traditsioonilistest päikesepaneelidest püsib must teekate soojana ja võib seetõttu toota elektrit ka peale päikese loojumist. Lisaks on päikeseenergia kogumiseks sobivaid teid ja parkimisplatse juba praegu küllaldaselt, seega ei pea muretsema kuluva maa-ala pärast. Teede ja parkimisplatside katet vahetatakse tavaliselt iga 10-12 aasta tagant, seega saaks neid tavalise uuendamise tsükli käigus päikesekogujateks muuta. Asfaldist energia eraldamine jahutaks seda, mille tulemusena väheneks linnades tekkiv suvekuumus. Erinevalt katustel asetsevatest päikesepaneelidest oleksid teealused päikesekogujad nähtamatud ja ei riivaks silma.”

Mallick ja tema kolleegid uurisid asfaldi potentsiaali energiakogujana arvutimudelite ja katsetuste abil. Katsete käigus pandi asfaldi sisse termomeetrid ja vasktorud, et mõõta, kui hästi soojus voolavale veele edasi kandub. Asfaldialuses energiasüsteemis tekkivat sooja vett saaks kasutada koheselt näiteks majade kütmiseks või tööstuses, samuti saaks selle abil toota elektrit.

Katsed näitasid, et asfalt kogub endasse arvestatava hulga päikesesoojusest, kõige kõrgem on temperatuur paari sentimeetri sügavusel. Sinna plaanitaksegi paigaldada soojusvahetajad. Erinevate asfaldikoostistega katsetanud teadlased leidsid, et soojust hästi juhtiva killustiku, näiteks kvartsiidi lisamine suurendab oluliselt soojuse imendumist. Samamoodi mõjuvad ka spetsiaalsed värvid, mis vähendavad peegeldumist.

Mallicki uurimisrühm järeldas ka, et asfaldi muutmiseks tõsiseltvõetavaks energiakogujaks tuleb katsetes kasutatud vasktorud asendada spetsiaalselt disainitud tõhusate soojusvahetajatega, mis imeksid endasse maksimaalse koguse asfaldi soojusest. „Meie esialgsed tulemused näitavad, et põhimõtteliselt on asfalt energiakogujana väga lubav ning võib tulevikus olla väga oluliseks taastuvaks ja saastevabaks energiaallikaks,” ütles Mallick.