"Nüüd me teame. Päikese-tsunamid on päriselt olemas," ütleb John Gurman Goddardi kosmoselennukeskuse päikesefüüsika laboratooriumist, teatas NASA.

Andmed NASA Päikese ja Maa vaheliste suhete uurimise observatooriumist STEREO kinnitavad, et röögatud, Maa läbimõõdust kõrgemale küündivad ringikujulised pursked Päikese pinnal ei ole lihtsalt optilised illusioonid.

STEREO koosneb kahest Päikesele suunatud kosmosesondist, millest üks on Maa orbiidil planeedist ees ja teine taga ning mis koguvad stereoskoopilisi pilte Päikesest, andes tulemuseks osaliselt ruumilise kujutise, samamoodi nagu seda teevad inimese silmad.

Ehkki neid Päikese-tsunamisid, mida tehniliselt nimetatakse kiireloomulisteks magneto-hüdrodünaamilisteks laineteks (ingl fast-mode magnetohydrodynamical wave), märkas esimesena kosmosesond SOHO juba enam kui kümnendi eest, ei olnud üheainsa kosmoseaparaadiga võimalik tuvastada, kas tegu on tõelise laine või hoopis Päikese kroonis toimunud massipurske varjuga. Veebruaris õnnestus STERO kaksiksondidel asuda täpselt õiges kohas selleks, et jäädvustada purse päikeseplekis, mis tekitaski kujutatud laine. (Vaata animatsiooni SIIT!)

"Kahtlemata oli see laine," kirjutab George Masoni nimelise ülikooli teadur, ajakirjas The Astrophysical Research Journal Letters avaldatud Päikese-tsunamide teemalise teadustöö juhtiv autor Spiros Patsourakos pressiteates. "Mitte veelaine," lisab ta, "vaid hiiglaslik magnetismi ja kuuma plasma laine."

Kosmosesondid on jäädvustanud ka teistesse Päikese struktuuridesse paiskuvaid laineid.

"Oleme näinud lainete peegeldusi krooni-aukudel. Ning meil on olemas oivaline film Päikese pinnal pärast lainega pihtasaamist võnkuvast protuberantsist (kujutise ülaosas)," ütleb teadustöö kaasautor Angelos Vourdilas Washingtonis tegutsevast mereväe uurimislaborist. "Me nimetame seda tantsivaks protuberantsiks." (Vaata animatsiooni SIIT!)

Lainete kokkupuudete uurimine muude objektidega võib anda teavet Päikese atmosfääri kohta ning aidata ennustada, millal krooni massipursked või kiirgustormid Maani jõuavad.