Pennsylvanias asuva Carnegie Melloni ülikooli teadur Peter Adams koos Jeff Pierce'iga Kanadas Halifaxis asuvast Dalhousie ülikoolist on arendanud mudeli vastuolulise hüpoteesi kontrollimiseks; mudel näitab, et muudatused Päikeses ei põhjusta globaalset soojenemist, vahendab ScienceDaily.

Hüpotees, mida nad kontrollima asusid, väidab, et Päikese aktiivsuse kasv vähendab kosmiliste kiirte muutmise kaudu pilvisust Maal. Mida vähemaks jääb pilvi, seda rohkem päiksevalgust pääseb Maale, mis seetõttu soojeneb. Mõned kliimamuutuse-skeptikud on sellele hüpoteesile toetudes leidnud, et kasvuhoonegaasid polegi globaalsoojenemises peasüüdlased, nagu arvab enamik teadlastest.

Ajakirjas Geophysical Research Letters avaldatud ning ajakirja Science mainumbris esile tõstetud uurimuse raames teatasid Adams ja Pierce esimestest atmosfääri-simulatsioonidest, mis matkivad Päikese ja kosmiliste kiirte variatsioonidest tulenevat atmosfääri-ioonide ja osakeste teket. Nende andmed näitavad, et muudatused pilvi mõjutavate osakeste kontsentratsioonis on sada korda liiga väikesed, et kliimat mõjutada.

"Seni said selle hüpoteesi pooldajad väita, et Päike võib globaalset soojenemist põhjustada, sest kellelgi polnud raalmudelit, mille abil neid väiteid tegelikult kontrollida," ütleb Carnegie Melloni ehitus- ja keskkonnainseneriteaduste professor Adams.

"Peamine probleem selle hüpoteesi juures on, et variatsioonid Päikese aktiivsuses muudavad uute osakeste tekke tempot atmosfääris vähem kui 30 protsendi võrra. Lisaks on need osakesed väga väikesed ning peavad enne, kui saavad pilvi mõjutama hakata, kasvama. Enamik neist ei säili nii kaua, et seda teha," kinnitab Adams.

Hoolimata mõnedest vastamata jäänud küsimustest on Adams ja Pierce kindlad, et Päikse aktiivsuse hüpoteesi võib kõrvale jätta.

"Ükski raalsimulatsioon millestki nii komplekssest nagu atmosfäär ei saa kunagi olema täiuslik," ütleb Adams. "Kosmiliste kiirte hüpoteesi pooldajad üritavad meie tulemusi tõenäoliselt kahtluse alla seada, kuid nende mõju meie mudelis on sedavõrd nõrk, et me ei näe mingit võimalust, kuidas saadud tulemus võiks oluliselt muutuda."