Fantoomaine teooria on välja pakkunud Vene füüsikud, see hüpoteetiline ollus peaks olema negatiivse energia ja massiga ning hoidma ussiaugu töökorras, vahendab Novaator.

Folomeevi väitel võib stellaarne ussiauk tekitada teleskoobi abil registreeritava signaali. Kui ussiaugusuud muutuvad leitavaks, saavad astronoomid teada, millised tähed on omavahel ühendatud.

Üldjuhul peaksid nii tavaline täht kui ka ussiauguga täht paistma vaatlejale samasugused. Piisavalt tugeva mõjuga ussiauk võib hakata muutma tähe massi või mõõtmeid ebaloomulikul moel. Kui ussiauk on lühike ja ühendab lähedal asuvaid tähti, võib astronoom näha kahte lähestikust objekti, millel on enam-vähem samasugused omadused.

Folomeev paneb koos oma kaastöölistega ette, et fantoomaine võib ussiaugus liikuda, tekitades omalaadse astrofüüsikalise tulevärgi - gammakiirte sähvatused. Võnkumised, kus erinev aine liigub eri kiirustel, peaks tekitama kokkupõrkeid, mille energia on sarnaste mõjuvõimsate plahvatuste tekkimiseks piisav.

Uurijad on teinud esialgsed arvutused, mis näitavad, et sarnane mudel võiks olla kaitstud lihtsate mõjutuste eest ning olla püsiv. Konkureerivate füüsikateoreetikute heakskiidu saamiseks on vaja arvutused lõpetada.