Kuigi mitmed allolevatest robotitest loodi heatahtlikul teaduslikul eesmärgil, on midagi nendega ikkagi justkui korrast ära ja tekitab õõva.

1. See laps-masin CB2 on korraga liikuv ja elutu. Võib-olla tekitabki nende robotite juures ebamugavust see, et nad on justkui elusad surnud? Parimad kaadrid 2:50 juures.

2. Pooliku peaga Jules on saanud ilmselt hea hariduse, tal on rikkalik keelekasutus. Aga kui ta muretseb, kas ta pärast väljalülitamist und näeb, pistab see meie pähe mõtte – äkki me ei saagi roboteid päris välja lülitada...

3. Kui hambaarsti puur läheneb teie lõuale, võib see olla päris õudne. Olukorra leevendamiseks tegid jaapanlased kümme aastat robotit Hanako, et kes peab ise hambaarsti puuri taluma.

4. See on Tara... Kuidas ületada inimnäoliste robotite ja inimeste vahelist usaldamust? Modellimõõtu, kuid koolnukangestusega Tara on selleks läinud mustade akendega tuppa ja laulab teile ulmesündi taustal laulu "Fantastic hey hey hey".

5. Sekretärroboti Saya pilk 30 sekundi peal on järsku täis verdtarretamapanevat õudu. Mis juhtus? Ülemus nõuab kliendikaustu, kuid Saya koer sõi need ära? Või sai Saya aru, et temasse on programmeeritud käsk inimkond hävitada?

6. Võib-olla üks viis robotite apokalüpsisele vastu seista on see, mida tehti Telenoid R1-ga. Tema jäsemed on muudetud köntideks, eemaldatud kõik kehakarvad ja ta ise pisteti kolmjala otsa. Konichiwa, sõber!

Ilmselt langevad eelnevad näited nn õõva orgu, kus masin on juba päris inimese sarnane, kuid mitte päris ja tekitab sellega õõva.

Meelis Friedenthal on selle kohta kirjutanud nii: "Kui on veel üsna kaugel täielikust sarnasusest, jäävad inimeste reaktsioonid üsnagi neutraalseks – selline mittesarnasus ja või jäme karikatuursus mõjub ohutuna. Äratundmine ja aktsepteerimine järjest kasvab sedamööda, mida sarnasem on kujutatu päris inimesega, kuid ühtäkki, veidi enne seda, kui loodud olend võiks olla täiesti päris inimese moodi, langeb see järsku. Seda vahepealset staadiumi nimetatakse õõva oruks (uncanny valley), ning see tabab inimest siis, kui on olemas küll väga suur sarnasus päris inimesega, kuid mingisuguste väikeste detailide tõttu tundub kujutatu õõvastav, võõras."

Siin ingliskeelsel diagrammil on õõva orgu (uncanny valley) kujutatud viimase "auguna", enne kui robot meile täielikult inimesesarnasena tunduks.

Õõva org