Peaaegu valguse kiirusel liikuvad tohutu energiaga osakesed põrgatatakse kokku, et luua n-ö väikeseid versioone Suurest Paugust, mis peaks andma teadlastele infot selle kohta, kuidas Universum tekkis, vahendab Eesti Päevaleht Reutersi uudist.

Täna hommikul hakkavad kaks 3,5 teraelektronvoldise energiaga prootonivoogu Prantsusmaa ja Šveitsi piiril asuvas 27 km pikkuses ovaalses tunnelis vastassuunas liikuma. Kokku põrkavad osakesed võimaldavad keskuse tuhandetel teadlastel uurida, mis juhtus esimeste nanosekundite jooksul pärast Suurt Pauku, mil sündis meie Universum 13,7 miljardit aastat tagasi.

Esimeste kokkupõrgeteni võidakse siiski jõuda alles mitmete tundide või isegi päevade pärast. „“Osakeste kiired tunnelis liikuma saada on iseenesest väljakutse, see on umbes sama, mis tulistada kummaltki kaldalt Atlandi ookeanisse õmblusnõelu ja loota, et nad keskel kokku põrkavad,” ütleb CERN-i tehnoloogiadirektor Steve Myers.

Avastustest teatamiseni läheb aga veel kauem — kogu saadav info tuleb läbi töötada, analüüsida, kontrollida ja veekord kontrollida, mistõttu  võib avalikkus tulemusi oodata alles kuude või isegi aastate pärast.

Vaata otseülekannet SIIT!