Miks siis nii?

Selle fenomeni nimi on Troxleri efekt või Troxleri hajumine ja see on nime saanud 19. sajandi Šveitsi arsti ja filosoofi Ignaz Vital Troxleri järgi. Aastal 1804 avastas ta, et kui fokusseerib oma pilgu ühele kindlale punktile, hakkavad ülejäänud elemendid ta vaateväljas hajuma või kaduma.

Et mõista, miks see toimub, tuleb Science Alerti sõnul esmalt mõtestada lahti selline mõiste nagu sakaad. See on silma väga väike meie poolt kontrollimatu liikumine või hüplemine, mis toimub isegi siis, kui meie fookus näib paigas olevat. Need kiired liigutused võimaldavad võrkkestal ühes selle valgustundlike rakkudega skaneerida kogu meie nägemisvälja kõige kõrgema võimaliku lahutusvõimega.

Kui aga fokusseerida pilt ainult ühte punkti nägemisväljal (nagu see tume täpp), harjuvad võrkkesta valgustundlikud rakud muutumatu pildiga ja nad muutuvad õige pea teiste stiimulite suhtes tundetuks. Selle tulemusena hakkavadki ülejäänud elemendid vaateväljas hajuma. Samal põhjusel ei näe me iseenda nina, kuigi see on tegelikult kogu aeg meie vaateväljas olemas.