Täpsemalt peavad teadlased Maa pöörlemiskiiruse ajutise hoogustumise põhjuseks Antarktikat ümbritsevate ookeanihoovuste aeglustumist. Selle nähtuse kutsus omakorda esile tõenäoliselt El Niño. Nimelt täheldati paar päeva enne vaatlusaluste hoovuste aeglustumist samas suunas liikunud tuulte aeglustumist, vahendavad ERRi teadusuudised.

Teadlaste sõnul muutub Maa pöörlemiskiirus eri loodusnähtuste tõttu tegelikult päris sageli. Enamasti ongi selle põhjuseks tuulekiiruse muutumine. Sellistel puhkudel kogubki Maa kiirust juurde, et säilitada pöördemoment. Kui tuuled uuesti hoo üles koguvad, normaliseerub ka Maa pöörlemiskiirus.

Seni polnud aga täheldatud, et tuulte ja ookeanihoovuste kiiruse muutus nii kiirelt Maa pöörlemiskiirust mõjutaks. Enamasti täheldatakse järk-järgulisi muutusi jälgides valdavaid tuulte käitumismustreid. Kõnealuse juhtumi puhul sai ilmselt määravaks tuulemuutuste toimumise piirkond. Nimelt toimus see üle Anarktika jää liikudes. Ümber Antarktika voolab aga tugev hoovus. Teadlaste sõnul oli üllatav, et tuulekiiruse väike muutus tõi kaasa peaaegu sama kiirelt ka ookeanihoovuse aeglustumise. Seda koguni sellisel määral, et avaldada mõju ka Maa pööremiskiirusele.

Teadlased on veendunud, et nende tähelepanekud võivad näidata seda, mida kliimasoojenemine võib endaga kaasa tuua. Nimelt põhjustab kliimasoojenemine muutusi nii El Niños kui ka ookeanis. Soojeneval veel võib olla seni teadmata mõju hoovustele ja nende kiirusele.

Vastav uuring ilmus ajakirjas Geophysical Research Letters.